Prețul gazelor naturale a crescut din nou miercuri în Europa

  • 17 Noiembrie 2021 15:16
Prețul gazelor naturale a crescut din nou miercuri în Europa

Prețul gazelor naturale a crescut din nou miercuri în Europa, după ce Agenția Federală a Rețelelor din Germania (Bundesnetzagentur, BNetzA) a anunțat marți suspendarea procedurii de aprobare a Nord Stream 2, controversatul gazoduct între Rusia și Germania pe sub Marea Baltică, invocând un obstacol juridic, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Suspendarea a amplificat temerile privind necesarul de gaze al continentului în această iarnă.

Cotațiile de referință la gaze naturale pentru piața europeană, cele de la hub-ul TTF din Olanda, au urcat miercuri cu aproape 8%, la 101,30 euro per MWh, cel mai ridicat nivel din 18 octombrie.

"Calendarul pentru ca gazoductul să înceapă livrările pare mai îndelungat decât ne-am așteptat inițial. Posibil doar în februarie să funcționeze, apreciază analiștii de la Goldman Sachs.

Guvernele europene încearcă să atenueze povara asupra consumatorilor și afacerilor prin măsuri cum ar fi plafonarea prețurilor și subvenții. Unul din cei mai mari traderi globali de energie, Trafigura, a avertizat că Europa s-ar putea confrunta cu pene de curent în această iarnă, din cauza livrărilor scăzute.

Prețul gazelor naturale a crescut săptămâna aceasta în Europa în urma reducerii exporturilor din Norvegia, din cauza lucrărilor de mentenanță la infrastructura sa de gaze.

Livrările rusești prin gazoductul Yamal-Europe erau constante miercuri, peste nivelul din weekend, arată datele de pe site-ul operatorului de rețea Gascade.

Săptămâna trecută, Gazprom a informat că a început umplerea depozitelor sale europene, ceea ce a dus la scăderea prețului gazelor în regiune, deși analiștii apreciază că Moscova trebuie să facă mai mult pentru a atenua temerile în Europa și pentru ca prețul gazelor să scadă semnificativ.

O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia. Prețurile gazelor naturale au crescut cu peste 300% anul acesta, în timp ce Europa a început sezonul rece cu cele mai scăzute stocuri din peste un deceniu.

Tags

Alte Noutati

LIVE:  Știri
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău