Prețul gazelor își continuă scăderea în Europa deoarece industriile nu pot să stimuleze cererea

  • 25 Mai 2023 12:55
Prețul gazelor își continuă scăderea în Europa deoarece industriile nu pot să stimuleze cererea

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au continuat să scadă joi, până la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, în condițiile în care situația slabă a economiei regionale afectează perspectivele pentru cererea de gaze, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

În jurul orei 9:51 a.m., la hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru Europa, cotațiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 3,2%, până la 26,90 euro pentru un Megawatt-oră, după ce în precedentele trei ședințe au înregistrat o scădere cumulată de aproape 8%.

Datele statistice publicate joi arată că Germania a intrat în recesiune în primul trimestru al acestui an, ceea ce scoate la lumină dificultățile pe care le are continentul de a ieși dintr-o criză care a fost provocată, parțial, și de costurile record cu energia de anul trecut. Cererea de gaze a sectorului industrial din Europa este una modestă în pofida unei recente scădere a prețurilor, rezultând o piață supra-aprovizionată.

Faptul că gradul de umplere al depozitelor este peste nivelul normal la acest moment al anului precum și cantitățile abundente de gaze naturale lichefiate disponibile reduc și mai mult riscurile la adresa aprovizionării cu gaze în iarna următoare. Pe de altă parte, reducerea cu 60% a cotațiilor la gaze în acest an a dat o gură de oxigen europenilor care suferă de pe urma avansului inflației.

În plus, prețurile actuale nu stimulează achizițiile de gaze ale Chinei, unde relansarea economică modestă subminează cererea de combustibil. Cei mai importanți importatori de chinezi de gaze lichefiate sunt pur și simplu absenți de pe piața spot, și se oferă chiar să vândă unele cantități de gaze lichefiate, susțin traderii consultați de Bloomberg. Chiar dacă unii mici cumpărători din Europa încep să profite de prețurile mici la gaze, asta nu este suficient pentru a contracara tendința generală de scădere a prețurilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău