Prețul gazelor în Europa crește după oprirea livrărilor prin Nord Stream

  • 05 Septembrie 2022 14:41
Prețul gazelor în Europa crește după oprirea livrărilor prin Nord Stream

Prețul gazelor în Europa a urcat luni cu 30%, după ce Rusia a anunțat că livrările prin gazoductul Nord Stream rămân oprite pe termen nelimitat, sporind temerile privind perturbările și raționalizarea gazelor iarna aceasta în UE, transmite Reuters.

Luni dimineața, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru gazul natural în Europa, cotațiile au urcat la 272 euro pentru un Megawatt oră (MWh). Cotațiile pentru luna viitoare au urcat cu 23%, ajungând la 256 euro pentru un Megawatt oră.

Unii analiști se așteaptă la menținerea prețurilor ridicate la gaze în septembrie, după începerea lucrărilor de mentenanță la unitatea de procesare a gazelor Klrstr din Norvegia. În primăvară, cotațiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh.

Sâmbătă, Rusia ar fi trebui să reia fluxurile prin gazoductul Nord Stream dar nu a respectat termenul limită, din cauza unor scurgeri de ulei detectate în timpul lucrărilor de mentenanță la unica stație de comprimare aflată încă în funcțiune. Decizia a coincis cu anunțul G7 (principalele țări industrializate din lume) privind un plan care vizează implementarea unui plafon global de preț pentru produsele petroliere și țițeiul provenit din Rusia, plafon care ar urma să intre în vigoare din luna decembrie. Separat, Uniunea Europeană analizează mai mult opțiuni pentru impunerea unei limite de preț la energie.

"Este dificil transportul gazelor și devine din ce în ce mai dificilă înlocuirea gazelor care nu vin din Rusia", a apreciat Jacob Mandel, analist la Aurora Energy Research.

Costurile record ale energiei au forțat deja industriile mari consumatoare, cum ar fi producătorii de îngrășăminte și aluminiu, să-și reducă producția, și au determinat guvernele UE să pompeze miliarde de euro în scheme de sprijinire a gospodăriilor.

În 9 septembrie este programată reuniunea miniștrilor Energiei din UE pentru a discuta măsuri la nivelul blocului comunitar ca răspuns la creșterea prețurilor gazelor și electricității, care afectează industria Europei și majorează facturile gospodăriilor, după ce Rusia a redus livrările de gaze.

Duminică, cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania, cea mai mare economie din UE și cel mai mare consumator european de gaze, se pregătește pentru o oprire totală a livrărilor de gaze.

În cursa pentru livrări alternative de gaze, Germania a instalat terminale de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a primi în continuare gaze, și vrea să construiască facilități LNG permanente.

Norvegia, un producător de gaze important din Europa, pompează o cantitate mai mare pe piețele europene.

"E clar că se poate face mai mult pentru înlocuirea gazelor rusești cu importuri de GNL, dar când se va răci vremea și cererea va crește în Europa și Asia, nu vor exista probabil cantități suficiente de GNL pe care Europa să le poată importa", a avertizat Mandel.

Deja se constată o înăsprire pe piața globală a GNL, în urma redresării economiilor după pandemie, chiar înainte ca războiul din Ucraina să sporească dificultățile de pe piață.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău