Prețul gazelor în Europa continuă să scadă, în urma majorării importurilor de gaze naturale lichefiate

  • 07 Iunie 14:30
Prețul gazelor în Europa continuă să scadă, în urma majorării importurilor de gaze naturale lichefiate

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au scăzut pentru a patra zi consecutiv, traderii fiind mai îngrijorați de cererea redusă decât de riscurile de aprovizionare din Rusia, transmite Agerpres, citând Bloomberg.

Comenzile arată că livrările rusești spre Germania prin gazoductul Nord Stream ar putea scădea din nou marți, după declinul din weekend. De asemenea, livrările din Germania spre Polonia s-au redus la zero la începutul zilei. Operatorul Nord Stream a anunțat luni că toată capacitatea este disponibilă și fluxurile actuale depind de solicitările clienților.

La bursa de la Amsterdam, cotațiile futures la gaze cu livrare în luna iulie înregistrau marți dimineața un declin de 4,3%, ulterior scăderea atenuându-se la 2,9%, până la 80,20 de euro pentru un MWh.

În ultimele zile, piața s-a calmat semnificativ, deoarece consumul s-a redus, în urma vremii favorabile, și a livrărilor masive de gaze naturale lichefiate (GNL). Disputele privind solicitările Moscovei de a cere plata în ruble pentru livrările de gaze rusești par să se fi încheiat. În timp ce fluxurile către anumiți cumpărători, care au refuzat plata în ruble, au fost oprite, este puțin probabil ca Gazprom să impună acum noi reduceri, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Europa a majorat importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a face față reducerii livrărilor rusești. Pe continent, aprovizionarea cu gaze de la terminalele de import a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:5,66 m/s
Wed
22
Thu
24
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Arhivă Radio Chișinău