Prețul gazelor continuă să scadă în Europa grație prognozelor meteo favorabile

  • 27 Decembrie 2022 13:59
Prețul gazelor continuă să scadă în Europa grație prognozelor meteo favorabile

Prețurile de referință la gaze pe piața din Europa au continuat să scadă marți, în condițiile în care vremea blândă de la sfârșit de an a redus îngrijorările cu privire la aprovizionare și a permis creșterea stocurilor, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Prețurile de referință la hub-ul TTF de la Amsterdam au scăzut marți dimineața cu până la 3,6%, după ce săptămâna trecută s-au prăbușit cu aproape 30%, în condițiile în care temperaturile în Europa de Nord-Vest ar urma să rămână peste medie până după Anul Nou, scrie G4Media.

Livrările abundente de gaze lichefiate, gradul de umplere peste medie a depozitelor de gaze și diminuarea obișnuită a cererii de gaze din partea sectorului industrial la final de an contribuie la scăderea prețurilor de referință în regiune.

În jurul orei 10:38 a.m., la bursa de la Amsterdam, cotațiile la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 0,8% până la 82,34 euro pentru un Megawatt-oră.

Temperaturile peste medie cumulate cu o producție mai mare de electricitate a turbinelor eoliene au permis Germaniei să acumuleze gaze naturale în ultimele cinci zile, a informat președintele Agenției Federale a Rețelelor din Germania (BNetzA), Klaus Mueller, într-o postare pe Tweeter. Acesta a adăugat că aceasta este o veste bună în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze în 2023.

Potrivit Bloomberg, gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa a crescut pe parcursul week-end-ului, de la 82,9% până la 83,1%, în condițiile în care vremea blândă a permis țărilor să depoziteze excesul de gaze.

Cotațiile futures mai mici în Europa ajută și la diminuarea presiunilor cu privire la prețul gazelor lichefiate pe piața din Asia. Cu toate acestea, traderii urmăresc cu atenție orice semnale privind perturbarea livrărilor de gaze lichefiate ale SUA, principalul furnizor al Europei, după ce o furtună arctică a paralizat o mare parte din SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău