Prețul de ofertă la bunurile imobile rezidențiale din Chișinău continuă tendința de creștere

  • 08 August 18:54
Prețul de ofertă la bunurile imobile rezidențiale din Chișinău continuă tendința de creștere

La finele trimestrului II al acestui an, prețul de ofertă la bunurile imobile rezidențiale din mun. Chișinău a continuat tendința de creștere, stabilită începând cu trimestrul I 2020. Indicele prețului bunurilor imobile rezidențiale (RPPI), a înregistrat valoarea de 139,5 la sută, fiind în creștere cu 3,1 la sută față de trimestrul I a acestui an și cu 13,1 la sută față de trimestrul II 2021.

Potrivit datelor prezentate de Banca Națională a Moldovei (BNM), Indicele RPPI aferent prețului de ofertă la bunurile imobile prezentate pe piața primară a înregistrat valoarea de 150,1 la sută, fiind în creștere cu 2 la sută față de trimestrul I a acestui an și cu 17,4 la sută față de trimestrul II a anului trecut, scrie Bizlaw.md.

Indicele RPPI aferent prețului de ofertă la bunurile imobile din cadrul pieței secundare a înregistrat valoarea de 133,7 la sută, fiind în creștere cu 3,5 la sută față de trimestrul I 2022 și cu 11 la sută față de trimestrul II 2021.

RPPI reprezintă o măsură a evoluției prețului bunurilor imobile rezidențiale din Chișinău. Conform BNM, un indice fiabil al prețului bunurilor imobile este esențial pentru analiza evoluțiilor și riscurilor asociate pieței imobiliare, precum și pentru descrierea gradului de interconectare dintre piața imobiliară și a gradului de soliditate financiară.

Actualmente, acoperirea indicelui RPPI este limitată la mun. Chișinău. Totodată, indicele reflectă evoluțiile din cadrul pieței primare (bunuri imobile tranzacționate pentru prima dată) și pieței secundare (bunuri imobile deja existente pe piață). Subindicii pentru piața primară și piața secundară sunt agregați prin ponderarea în baza datelor privind numărul de tranzacții oferite de către Departamentul Cadastru al Agenției Servicii Publice.

Banca Națională a Moldovei colectează datele cu privire la ofertele de vânzare a bunurilor imobile de pe platformele largi de listare. Datele sunt obținute automat în baza algoritmului de ”web scraping” atât pentru piața primară, cât și pentru piața secundară. Colectarea datelor se efectuează de două ori pe lună, iar datele pentru ponderile de agregare sunt oferite de către Departamentul Cadastru la finele fiecărui an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
28,53
Câțiva nori
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Fri
20
Sat
23
Sun
16
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău