Prețul Bitcoin a atins o valoare record: peste 5.000 de dolari

  • 13 Octombrie 2017 18:24
Prețul Bitcoin a atins o valoare record: peste 5.000 de dolari

Bitcoin a atins joi un prag record: peste 5.000 de dolari, valorând astfel de patru ori mai mult decât uncia de aur.

Joi, bitcoin a ajuns la 5.243 de dolari. Asta în condițiile în care la începutul anului, moneda valora 966 de dolari, înregistrând, astfel, o creștere de 750%, notează The Guardian, citat de Digi24.

Valoarea de piață a criptomonedelor a crescut de opt ori în acest an, iar dacă ritmul continuă, anul viitor ar fi îndeajuns de mari încât să poată trimite unde de șoc pe piețele financiare clasice. Bitcoin și celelalte cripto-monede sunt aproape să devină o parte importantă a tranzacționării, spun analiștii citați de Wall Street Journal, doar că speculația, principalul motiv al creșterii, e și cel mai mare risc. Monedele virtuale cad cu aceeași viteză cu care cresc, iar dacă se integrează mai adânc în piețele financiare, riscurile se transferă la alți jucători, indiferent dacă investesc sau nu în bitcoin.

Luna trecută, valoarea bitcoin a scăzut cu o treime în numai două săptămâni. Sentimentul în ceea ce privește cripto-monedele pendulează între extreme - pe de-o parte sunt cei care spun că bitcoin e o fraudă, dincolo, cei care spun că e moneda viitorului.

Monedele virtuale însă se integrează tot mai adânc în piețele financiare și într-un an căderile lor ar putea contagia un număr mult mai mare de companii. Bitcoin este deja tranzacționat de investitorii instituționali care până acum se bazau pe acțiuni și obligațiuni. Goldman Sachs, una dintre băncile cu tradiție ale Americii, se gândește să înceapă și ea operațiunile cu bitcoin - i-ar permite să se bucure de creșterile monedei, dar ar face-o vulnerabilă la căderi. Și autoritățile le deschid criptomonedelor ușa spre piețele tradiționale. În Japonia bitcoin-ul a primit ok-ul din partea reglementatorilor, iar Rusia și Australia se pregătesc să-i calce pe urme.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău