Prețul aluminiului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. China, cel mai mare producător mondial, a influențat creșterea

  • 31 August 2021 16:43
Prețul aluminiului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. China, cel mai mare producător mondial, a influențat creșterea

Cotația aluminiului a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani la bursa de la Londra, în continuarea unei tendințe care durează de aproape un an, pe măsură ce cererea crește iar oferta este supusă la presiuni, în special în China, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

În cursul zilei de marți, la bursa London Metal Exchange prețurile la aluminiu au crescut cu 2,9% până la 2.726,50 dolari pe tonă, atingând cel mai ridicat nivel de după 2011 și apropiindu-se de maximul istoric de 3.300 de dolari pe tonă. Aluminiul s-a apreciat cu aproape 40% în cursul acestui an, o creștere mai mare în rândul celor șase metale de bază tranzacționate la LME fiind înregistrată doar în cazul cositorului.

Oferta de aluminiu este supusă la presiuni, în special în China, cel mai mare producător mondial. Autoritățile de la Beijing au luat în vizor producția de aluminiu, care necesită un consum mare de energie, pe fondul luptei împotriva poluării și a problemelor în aprovizionarea populației cu electricitate. Presiunile împotriva producătorilor de aluminiu au continuat săptămâna aceasta în provincia Guangxi, un important centru de producție din sud-vestul Chinei.

„Un șir de politici chineze au început recent să afecteze producția de aluminiu, împingând prețurile în sus. Politici precum plafonarea consumului de electricitate sunt așteptate să fie menținute pentru restul anului. În aceste condiții va rămâne o presiune asupra aluminiului. Prețurile nu vor putea scădea atâta vreme cât cererea rămâne intactă”, a declarat Wei Lai, analist la TF Futures Co.

Aluminiul, un metal cu o larg utilizare, de la componente auto, la cutii pentru îmbutelierea băuturilor răcoritoare și electrocasnice, a avut o evoluție slabă la debutul pandemiei însă se bucură acum de o relansare a cererii consumatorilor pe măsură ce activitatea economică își revine.

În următori ani, analiștii se așteaptă la creșterea cererii pentru aluminiu, odată cu expansiunea vehiculelor electrice și a energiilor regenerabile. Această apreciere creează o oportunitate pentru producătorii care s-au confruntat timp de mai mulți ani cu prețuri scăzute și care deseori au fost nevoiți să vândă aluminiul în pierdere.

China produce aproximativ 60% din aluminiul din întreaga lume iar îngrijorările cu privire la producție i-au determinat pe unii din cei mai importanți producători să organizeze luni o videoconferință la care au promis că vor asigura aprovizionarea, vor evita practicile speculative și creșterile iraționale de prețuri. În condițiile în care producția internă a scăzut, China a devenit dependentă de importurile de aluminiu, o evoluție rară care a dus la reducerea unor livrări globale, care în mod normal erau abundente. În încercarea de a crește oferta, Beijingul a început și să elibereze o parte din rezervele de stat de aluminiu, însă în condițiile în care producătorii au în continuare probleme să majoreze producția, mulți analiști se așteaptă ca piața să rămână tensionată în lunile următoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău