Președinți și vicepreședinți ai comisiilor parlamentare s-au întâlnit cu omologii din Camera Deputaților și din Senatul Parlamentului României

  • 03 Septembrie 11:11
Președinți și vicepreședinți ai comisiilor parlamentare s-au întâlnit cu omologii din Camera Deputaților și din Senatul Parlamentului României

În cadrul vizitei la București a președintelui Parlamentului, Igor Grosu, președinții și vicepreședinții comisiilor din Parlamentul Republicii Moldova au avut întâlniri bilaterale cu omologii din Camera Deputaților și din Senatul Parlamentului României.

Oficialii au făcut un schimb de opinii pe marginea activităților din cadrul comisiilor pe care le conduc și au convenit asupra inițierii unui dialog mai strâns pe subiecte comune de actualitate, se arată într-un comunicat al Serviciului de presă al Parlamentului. 

Doina Gherman, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, s-a întâlnit cu Ștefan Mușoiu, președintele Comisiei pentru afaceri europene, și Andi Cristea, vicepreședintele Comisiei. În cadrul întrevederii, s-a discutat despre aprofundarea relațiilor bilaterale și conectarea Republicii Moldova la spațiul european, cu ajutorul României. Președinții au convenit să intensifice dialogul la nivelul celor două comisii, ca parte a demersurilor de consolidare a cooperării interparlamentare, instrument fundamental în transferul de expertiză și bune practici în sfera afacerilor europene.

Doina Gherman a avut o întrevedere și cu Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României. Au fost abordate atât teme importante pe linia relațiilor bilaterale, cât și subiecte circumscrise agendei de integrare europeană a Republicii Moldova. Cei doi oficiali au decis realizarea unei reuniuni comune la nivelul celor două Comisii de politică externă, în toamna acestui an.

Dumitru Alaiba, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, s-a întâlnit, la Camera Deputaților, cu deputații Costel Neculai Dunava, președintele Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare, Bende Sandor, președintele Comisiei pentru industrii și servicii, și Sebastian-Ioan Burduja, vicepreședintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci. S-a decis necesitatea impulsionării investițiilor românești în spațiul economic al Republicii Moldova, prin asigurarea de condiții echitabile și transparente. În acest sens, au fost exprimate asigurări că partea română va acționa pragmatic și cu maximă deschidere și va urmări aplicarea înțelegerilor convenite, în special, demararea unor noi proiecte de infrastructură din domeniile: transport, poduri, dar și finalizarea lucrărilor în curs de execuție a interconexiunilor de linii electrice sau gaze.

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a discutat cu omologul său român Constantin Șovăială, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților. De asemenea, Lilian Carp s-a întâlnit cu senatorul Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională. Nicoleta Pauliuc a reconfirmat angajamentul ferm al României în sprijinul proceselor de reformă și de integrare europeană asumate de autoritățile Republicii Moldova. Părțile au convenit să colaboreze pe toate palierele, inclusiv la nivel parlamentar, pentru luarea deciziilor necesare avansării agendei bilaterale, inclusiv implementarea rapidă a reformelor necesare în relația cu UE. Acestea vor genera o dinamică pozitivă în raport cu UE și vor permite cetățenilor din Republica Moldova să beneficieze de avantaje substanțiale.

Vladimir Bolea, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, a avut o întrevedere cu Adrian-Ionuț Chesnoiu, președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice. A fost subliniat interesul pentru preluarea expertizei sistemului românesc de drept, în vederea armonizării bazei legislative din Republica Moldova cu legislația agricolă din România în domeniile comercializării produselor agroalimentare, industriei alimentare, echilibrării balanței comerciale, subvențiilor pentru zootehnie, culturilor de câmp și plantelor horticole, zootehnizării agriculturii, precum și producerii de material seminal de înaltă valoare genetică.

Larisa Voloh, președintele Comisiei administrație publică, s-a întâlnit cu Simona Bucura-Oprescu, președintele Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, cu care a discutat mai multe subiecte ce țin de descentralizare, fortificarea autonomiei locale și dezvoltarea teritoriului. Larisa Voloh și-a exprimat convingerea că întrevederea și mecanismele de cooperare agreate cu Simona Bucura-Oprescu vor servi drept punct de pornire pentru întărirea relațiilor de cooperare bilaterală pe platforma parlamentară.

Vicepreședintele Comisiei administrație publică, Petru Frunze – copreședintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană (CCIE) dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, a discutat cu Andrei Daniel Gheorghe, copreședintele CCIE. Oficialii au convenit să convoace la București o ședință comună între membrii comisiei din Parlamentul Republicii Moldova, Camerei Deputaților și Senatul României. Agenda se va axa pe colaborarea parlamentară pe aspecte de experiență legislativă prin implicarea reprezentanților Guvernului României și a Autorităților Publice Locale. S-a discutat și despre reuniunea comisiei comune în luna octombrie a acestui an, care să aibă, pe ordinea de zi, revizuirea Protocolului de Colaborare și Parteneriat între Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova și stabilirea unui birou al comisiei cu vicepreședinți și un secretar.

Vicepreședintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Virgiliu Pâslariuc, s-a întâlnit cu Dragoș-Gabriel Zisopol, președintele Comisiei pentru știință și tehnologie, Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, Rareș Tudor Pop, președintele Comisiei pentru tineret și sport, și Dan Cristian Popescu, membru al Comisiei pentru învățământ. S-a vorbit despre faptul că educația și cercetarea sunt domenii de excelență ale colaborării bilaterale, iar cooperarea interparlamentară reprezintă o componentă deosebită a procesului de promovare a relațiilor educaționale și culturale dintre cele două țări. Partea română a reconfirmat angajamentul ferm și amplu în sprijinul proceselor de reforme în educație și nu numai, aspect consolidat și prin Programul de guvernare al Executivului de la Chișinău, denumit “Moldova Vremurilor Bune”.

Veronica Roșca, vicepreședinte al Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova, a dialogat cu deputații Mihai-Alexandru Badea, președintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități, și cu Dumitrița Gliga, secretar al aceleeași comisii. Convorbirile s-au axat pe teme precum modul de organizare și activitatea comisiilor parlamentare juridice, sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, reforma justiției, sistemul electoral, susținerea acordată de România pentru combaterea pandemiei COVID-19 și intensificarea contactelor la nivelul comisiilor parlamentare ale celor două state.

De asemenea în cadrul vizitei, a avut loc întrevederea bilaterală dintre vicepreședintele Comisiei pentru drepturile omului și relații interetnice, Ana Racu, și președintele Comisiei pentru drepturile omului a Camerei Deputaților din Parlamentul României, Ibram Iusein. A fost făcut un schimb de opinii vizavi de modalitatea de lucru a ambelor comisii, subiectele de prioritate din agenda drepturilor omului și relaționarea cu societatea civilă, organizațiile internaționale, precum și alte comisii de profil din legislativul românesc. Urmare a discuției s-a convenit organizarea unor întrevederi comune ale comisiilor, inclusiv cu participarea consultanților comisiei pentru a realiza un schimb de practici și la acest nivel.

În perioada 31 august – 2 septembrie, delegația Parlamentului Republicii Moldova, condusă de președintele legislativului Igor Grosu, a întreprins o vizită oficială la București, la invitația Președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,87
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:2,68 m/s
Sun
12
Mon
11
Tue
9
Wed
9
Thu
15

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0616 -0.0000
USD 17.3513 -0.0000
RON 4.0528 -0.0000
UAH 0.6587 -0.0000
RUB 0.2415 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău