Președinții rus și cubanez au inaugurat o statuie a lui Fidel Castro la Moscova

  • 22 Noiembrie 2022 18:25
Președinții rus și cubanez au inaugurat o statuie a lui Fidel Castro la Moscova

Președintele cubanez Miguel Díaz-Canel se află într-o vizită oficială în Rusia, unde s-a întâlnit marți cu omologul său rus Vladimir Putin, alături de care a spus că țările lor au același inamic, ''imperiul yankeu'', și au inaugurat împreună la Moscova o statuie a fostului președinte cubanez Fidel Castro, relatează Agerpres.

„Atât Rusia cât și Cuba sunt supuse sancțiunilor (...) care provin de la același inamic, imperiul yankeu, care a manipulat de asemenea o parte importantă a lumii'', a spus președintele cubanez la începutul întrevederii cu liderul de la Kremlin, făcând aluzie la SUA.

''Rusia poate conta mereu pe Cuba'', l-a asigurat Díaz-Canel pe Putin, căruia i-a lăudat ''leadership-ul''.

Președintele cubanez a subliniat că țara sa a condamnat sancțiunile pe care Occidentul le-a impus Rusiei ca urmare a campaniei militare împotriva Ucrainei și a susținut poziția Moscovei în acest conflict.

''Dumneavoastră ați avertizat lumea cu mult timp în urmă că înaintarea NATO către frontierele ruse este inacceptabilă. Statele Unite au manipulat această situație, au căutat războiul, cum fac mereu în războaiele extrateritoriale (...), pentru a avea apoi posibilitatea să pară a fi marele salvator de probleme'', a mai spus președintele cubanez, care a venit la Moscova în cadrul unui turneu ce mai cuprinde Turcia și China.

La rândul său, Putin a amintit că Rusia s-a opus mereu blocadei instituite de SUA asupra insulei cubaneze și a sprijin guvernul de la Havana pe scena internațională.

''Totul este rezultatul prieteniei tradiționale cimentate de camaradul Fidel Castro'', a remarcat președintele rus, care a inaugurat în aceeași zi la Moscova, împreună cu omologul său cubanez, o statuie a liderului revoluției cubaneze.

''Fidel Castro și-a dedicat întreaga viață luptei necondiționate pentru triumful ideilor de bine, de pace și justiție'', a spus Putin la ceremonia de dezvelire a statuii.

Castro ''este considerat, pe bună dreptate, unul dintre liderii cei mai străluciți și carismatici'' ai secolului al XX-lea, ''o persoană cu adevărat legendară'', a adăugat președintele rus.

Statuia de bronz înaltă de trei metri a fost ridicată în piața ''Fidel Castro'', în districtul Sokol din nord-estul capitalei ruse, și îl înfățișează pe Castro tânăr, revoluționar, cu obișnuita sa cămașă deschisă și purtând cizme de campanie, beretă și cartușieră.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău