Președinții României și Ucrainei au semnat azi un acord istoric de securitate: „Este o zi bună pentru relația noastră”
-
11 Iulie 18:52
Un acord istoric a fost semnat joi. Este vorba despre acordul de securitate România - Ucraina. „Este o zi bună pentru relația noastră”, a spus președintele Klaus Iohannis la semnarea documentului alături de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. România se alatură astfel celor 22 de state semnatare ale Declarației G7 plus Uniunea Europeană, care parafează acest tip de acord cu valoare politică, scrie G4Media.
ACTUALIZARE 18:10 Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat, joi, la Washington, acordul privind cooperarea în domeniul securității între România și Ucraina, care prevede sprijinirea Ucrainei în ceea ce privește înființarea unui punct focal național privind armele, transmite sursa citată.
„Împreună cu președintele Volodimir Zelenski am semnat astăzi, la Washington, un acord bilateral privind cooperarea în domeniul securității. Ne alăturăm altor aliați și parteneri, prin continuarea angajamentului pe care ni l-am asumat prin Declarația G7 de la Vilnius”, a scris Klaus Iohannis pe X.
În plus, cele două țări vor continua cooperarea pentru a consolida stabilitatea economică și reziliența Ucrainei prin sprijinirea redresării și reconstrucției Ucrainei.
De asemenea, România va încerca să asigure o utilizare maximă a rutelor sale de transport și logistice pentru a facilita atât proiectele pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung ale procesului de reconstrucție a Ucrainei. România va oferi asistență pe termen lung și va susține industria de apărare a Ucrainei în atingerea obiectivului său de a răspunde nevoilor forțelor de securitate și apărare, mai prevede acordul.
Acordul integral poate fi consultat AICI.
ȘTIRE INIȚIALĂ: ”Important, de asemenea, vom semna aici, la Washington, probabil mâine dimineață, Acordul de cooperare în domeniul securității între România și Ucraina, în implementarea Declarației G7 adoptate în marja Summitului NATO de anul trecut. Astfel ne alăturăm celorlalți aliați și parteneri care au semnat deja acest tip de document bilateral cu Ucraina.
Totodată, vom agrea la nivel aliat un sprijin sporit pentru alți parteneri vulnerabili afectați de război și de comportamentul agresiv al Rusiei, iar pentru noi evident, importanța cea mai mare în acest context o acordăm Republicii Moldova. Și după cum o să vedeți în Declarația finală, Republica Moldova este reflectată adecvat în Declarație. Aceasta trebuie sprijinită să contracareze atacurile permanente hibride din partea Rusiei.
Consolidarea securității Ucrainei și a Republicii Moldova înseamnă, până la urmă, sporirea propriei noastre securități și a securității întregului spațiu euroatlantic”, a declarat președintele.
NATO a mai decis continuarea procesului de integrare a armatei ucrainene și un sprijin de 40 de miliarde de euro pentru anul următor.
Dar mai ales s-a anunțat că este în curs transferul de avioane de luptă F-16 din Danemarca și Olanda, îndelung solicitate de Kiev. De asemenea, Ucraina va primi cinci noi sisteme de apărare Patriot donate de Statele Unite, Germania, Italia, Olanda și România. Președintele Iohannis a declarat că sunt negocieri în curs pentru înlocuirea sistemului donat Ucrainei.