Președinții Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei au semnat o declarație comună în calitate de parteneri asociați ai UE

  • 19 Iulie 2021 18:03
Președinții Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei au semnat o declarație comună în calitate de parteneri asociați ai UE

Președinții Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei au semnat o declarație comună în calitate de parteneri asociați ai UE, cu puțin timp în urmă, la Batumi, în Georgia.

În conferința de presă comună cu omologii săi, Salome Zourabishvili și  Volodimir Zelinski, precum și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, Maia Sandu a declarat că participarea la conferința de la Batumi este o bună oportunitate de a întări relațiile în cadrului Parteneriatului Estic și de reiterare a interesului de a colabora împreună pentru valorile democratice și viitorul nostru european, prosper. Maia Sandu a declarat că UE este principalul partener economic al RM și a apreciat oportunitățile oferite de Acordul de Liber Schimb și cel de liberă circulație cu UE.

Consolidarea statului de drept, independența justiției, combaterea corupției și restabilirea încrederii cetățenilor în stat, dar și refacerea imaginii țării, sunt printre principalele priorități. Ea a spus că este binevenit principiul UE „mai mult pentru mai mult” și cel al condiționalităților pentru sportul oferit de UE.

Declarația semnată la Batumi întărește angajamentul nostru în aceste domenii și reafirmă dorința noastră de a aderare la UE, a spus Maia Sandu.

Aș dori să încep prin a clarifica un lucru - Parteneriatul Estic este un succes major pentru țările noastre.  La nivel colectiv, acesta a îmbunătățit semnificativ vizibilitatea noastră în Europa și ne-a ajutat să accesăm instrumente suplimentare care ne ajută să facem față unor provocări comune, cum ar fi pandemia Covid-19, securitatea energetică, amenințările hibride, problemele de mediu și cele climatice. În această privință, este de netăgăduit valoarea adăugată a unui cadru consolidat al Parteneriatului Estic.

În același timp, la nivel individual, cele trei state au semnat Acorduri de Asociere și Acorduri de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător care reprezintă și astăzi coloana vertebrală a agendelor noastre naționale de reformă și au deschis noi oportunități de piață pentru afacerile din statele noastre. Am liberalizat regimurile de vize cu UE, ceea ce permite cetățenilor noștri să călătorească liber în țările europene. Și am intensificat dialogurile politice pe teme importante pentru fiecare dintre statele noastre. Aceste realizări constituie pași importanți în urmărirea aspirațiilor noastre europene și, în același timp, ne permit să identificăm legături mai strânse cu UE în baza unui cadru consolidat.

Pentru Moldova, DCFTA a adus noi oportunități pentru schimburi comerciale mai intense, pe care afacerile din țara noastră încă le explorează. În acest an, 52% din exporturile noastre agroalimentare și 78% din exporturile neagricole merg către UE. De peste 7 ani, moldovenii pot călători liber în spațiul Schengen. Mulți moldoveni au dobândit noi competențe în timp ce călătoreau, studiau sau lucrau în Europa și au adus acasă experiențe și idei noi.

Astăzi, împreună cu prietenii noștri georgieni și ucraineni, am împărtășit opiniile cu privire la următorii pași pe care țările noastre i-ar putea face pentru a consolida și mai mult Parteneriatul Estic. Am discutat despre modul în care ne putem îndrepta spre o integrare mai profundă cu UE, ca țări care doresc să construiască Europa la ele acasă, dar și să devină într-o bună zi parte a familiei europene.

Propunerea Comisiei privind o agendă reînnoită de redresare, reziliență și reformă pentru toți partenerii săi estici, susținută de un plan economic generos de 2,3 miliarde de euro și de un potențial de mobilizare a unor investiții de până la 17 miliarde de euro, este o veste excelentă pentru țările noastre, care doresc să extindă și să aprofundeze relațiile cu Europa.

Această propunere deschide multe posibilități de colaborare cu UE, dar și între noi, cu scopul de a aborda provocările actuale și a aprofunda integrarea noastră economică cu UE. Suntem pregătiți să explorăm aceste noi oportunități, în timp ce continuăm implementarea Acordurilor noastre de Asociere, care pun bazele consolidării asocierii noastre politice și a aprofundării, în continuare, a integrării economice cu Uniunea Europeană”, a declarat Sandu.

Președinta Maia Sandu efectuează o vizită de lucru în Georgia. Șefa statului a participat la Conferința internațională „Trei state - o singură alegere: Georgia, Moldova și Ucraina în mișcare”, eveniment care are scopul de a îmbunătăți cooperarea dintre cei trei parteneri asociați ai Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:88 %
Vint:4,12 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
1
Wed
3
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău