Președinții Letoniei și României, consens în ce privește asistența ce trebuie acordată Republicii Moldova „în aceste vremuri dificile”

  • 08 Septembrie 2023 10:26
Președinții Letoniei și României, consens în ce privește asistența ce trebuie acordată Republicii Moldova „în aceste vremuri dificile”

Președintele României Klaus Iohannis s-a întâlnit joi cu omologul său leton, Edgars Rinkevičs, pentru a discuta despre relațiile bilaterale dintre cele două țări, securitatea regională, integrarea europeană a Ucrainei și a Republicii Moldova, precum și alte probleme de pe agenda Uniunii Europene și NATO. Întâlnirea a avut loc în cadrul summit-ului Inițiativei celor Trei Mări (3SI) de la București.

„Discuții excelente cu președintele leton Edgars Rinkevičs despre aprofundarea cooperării noastre bilaterale vibrante, despre evoluțiile în ceea ce privește războiul împotriva Ucrainei, despre consolidarea NATO pe flancul estic, formatele B9 și 3SI. Vom continua să sprijinim Ucraina și să asistăm Republica Moldova în aceste vremuri dificile”, a transmis președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj pe Twitter, potrivit Calea Europeană.

La rândul său, președintele Rinkēvičs a remarcat relațiile excelente dintre Letonia și România.

„România este un partener important atât la nivel bilateral, cât și în organizațiile internaționale. Avem interese comune în consolidarea capacităților de securitate și apărare, sprijinirea Ucrainei și Moldovei, precum și o înțelegere similară a problemelor de pe agenda UE și a NATO”, a spus Edgars Rinkēvičs, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale din Letonia.

De asemenea, președintele leton și-a exprimat recunoștința față de România pentru contribuția sa la întărirea capacităților de descurajare și apărare ale NATO, inclusiv prin participarea la Misiunea de patrulare în spațiul aerian a statelor baltice. Edgars Rinkevičs a lăudat, totodată, rolul de lider al României în așa-numitul format NATO București 9 , care este un format important pentru coordonarea problemelor importante pentru securitatea regiunii.

În timpul discuțiilor despre sprijinul pentru Ucraina și Moldova, președintele leton și-a exprimat convingerea că Uniunea Europeană ar trebui să înceapă negocierile de aderare cu ambele țări deja în acest an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău