Președinția ucraineană explică decizia autorităților de a sancționa televiziuni pro-ruse. „S-au transformat într-un instrument de propagandă, utilizat în interesul statului agresor”

  • 03 Februarie 2021 11:45
Președinția ucraineană explică decizia autorităților de a sancționa televiziuni pro-ruse. „S-au transformat într-un instrument de propagandă, utilizat în interesul statului agresor”

Purtătoarea de cuvânt a Președinției Ucrainei, Iulia Mendel, a explicat că sancțiunile introduse, marți, împotriva unor televiziuni ("112", "ZIK" și "NewsOne") deținute de facto de un apropiat al Kremlinului au fost adoptate în conformitate cu o rezoluție votată în 2018 în Parlament și pe baza recomandărilor făcute de Serviciul ucrainean de Securitate.

Totodată, Mendel a subliniat că blocarea emisiei celor trei posturi de televiziune nu poate fi considerată drept un atac asupra libertății de exprimare în Ucraina. Potrivit purtătoarei de cuvânt a președintelui Volodimir Zelenski, decizia de a sancționa aceste posturi a fost adoptată respectând legislația ucraineană, așa cum, anterior, Consiliul de Securitate și Apărare din Ucraina a aplicat măsuri restrictive împotriva unor cetățeni ucraineni. "Este vorba despre cei care au colaborat cu partea inamică în teritoriile ocupate" - a precizat Mendel. Iulia Mendel a menționat că aceste surse media au uitat de mult ce înseamnă standarde jurnalistice, verificarea faptelor sau prezentarea a cel puțin două puncte de vedere.

"În schimb, televiziunile respective s-au transformat într-un instrument de propagandă, utilizat în interesul statului agresor, care a încălcat suveranitatea și frontierele Ucrainei. A fost confirmat chiar și faptul că aceste posturi sunt finanțate din Rusia. Aceste mass-media au devenit unul dintre instrumentele războiului împotriva Ucrainei, așa că au fost blocate, pentru a proteja securitatea națională" - a explicat purtătoarea de cuvânt a cancelariei prezidențiale de la Kiev.

Totodată, aceasta a îndemnat posturile de radio și televiziune din Ucraina să respecte legea, regulile etice și standardele jurnalistice, să nu coopereze cu statul agresor și să evite finanțarea și impunerea politicii editoriale de către Kremlin.

Reprezentanta Președinției de la Kiev a făcut aceste comentarii în contextul în care, marți seară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a emis un decret prin care a pus în aplicare o decizie a Consiliului Național de Securitate de a introduce sancțiuni împotriva a trei televiziuni ucrainene, "112 Ukraina", "NewsOne" și "ZIK", care și-au încetat deja emisia. Televiziunile respective, controlate de deputatul pro-rus Viktor Medvedciuk, un apropiat al Kremlinului, sunt acuzate că promovează interesele Moscovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău