Președinția României găzduiește summitul Inițiativei celor Trei Mări. Vor participa oficiali ai R.Moldova

  • 10 Septembrie 2018 20:36
Președinția României găzduiește summitul Inițiativei celor Trei Mări. Vor participa oficiali ai R.Moldova

SUA au nevoie de o prezență puternică în Europa de est, a declarat un oficial român, înaintea unui summit cu privire la susținerea dezvoltării regionale, relatează AP luni.

Președinția României găzduiește la 17-18 septembrie summitul Inițiativei celor Trei Mări, la care oficialii vor discuta despre 40 de proiecte guvernamentale regionale care vizează creșterea interconectivității în domeniile transportului, energiei și digital.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ministrul german de externe, Heiko Maas, și ministrul american al energiei, Rick Perry, se vor alătura liderilor regionali, între care președintele polonez, Andrzej Duda, și cel croat, Kolinda Grabar-Kitarovic.

Consilierul prezidențial pentru politică externă Bogdan Aurescu a declarat pentru Associated Press că scopul fundamental este reducerea decalajului economic dintre membrii UE din vest și din est, menționând că întregul bloc și SUA "trebuie să fie mai prezente în regiune".

Aurescu, consilier al președintelui proamerican Klaus Iohannis, a mai afirmat că, dacă în anii 90 statele est-europene urmăreau să adere la UE și NATO, de atunci lucrurile au avansat.

"Statele participante știu că trebuie să facă mai mult în privința interconectivității", a spus Aurescu, fost ministru de externe, într-un interviu acordat AP.

Acesta a dezvăluit că un proiect românesc propune crearea unei linii feroviare între portul la Marea Neagră Constanța și portul polonez Gdansk, pentru mărfuri și mobilitate militară. Un alt proiect se referă la un gazoduct regional între Bulgaria, România, Ungaria și Austria.

În același timp, la București se va desfășura un summit de afaceri, la care vor lua parte oficiali și responsabili bancari de la Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Mondială.

Inițiativa reprezintă o cooperare a statelor membre ale Uniunii Europene localizate între mările Adriatică, Baltică și Neagră. Austria este singurul membru fără trecut comunist. Primul summit s-a desfășurat în 2016. Președintele Donald Trump a participat la al doilea summit, în 2017, la Varșovia, Polonia.

Oficiali guvernamentali din Turcia, Ucraina, Georgia și Republica Moldova vor participa de asemenea la reuniuni.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău