Președinția prezintă Conceptul privind crearea instanței judecătorești specializate anticorupție

  • 13 Iunie 2023 11:06
Președinția prezintă Conceptul privind crearea instanței judecătorești specializate anticorupție

Instituția prezidențială anunță despre elaborarea Conceptului privind crearea instanței judecătorești specializate anticorupție. Proiectul legii privind instanța judecătorească anticorupție se vă înainta în Parlamentul Republicii Moldova și consultările publice cu privire la proiectul legii vor avea loc pe platforma parlamentară, transmite Radio Chișinău.

În Republica Moldova va fi creată o instanță judecătorească specializată anticorupție. Potrivit conceptului prezentat de Președinție, în competența magistraților din această instituție vor fi toate cauzele de la Procuratura Anticorupție și toate contestațiile pe actele Autorității Naționale de Integritate, inclusiv cererile de confiscare a averii nejustificate, transmite IPN.

Dosarele aflate pe rol în alte instanțe de judecată vor fi transferate la judecătoria specializată. Transferul dosarelor aflate la etapa cercetării judecătorești (după prima etapă, preliminară) va avea loc în baza unor temeiuri clare.

Instanța va avea până la 15 judecători, selectați prin concurs de către Consiliul Superior al Magistraturii și numiți (inclusiv prin transfer) de către președintele țării. În scopurile de selecție CSM va avea împuterniciri suplimentare de verificare a integrității și probității candidaților.

Judecătorii în instanța anticorupție vor avea salariu apropiat de cel al unui judecător la Curtea Supremă după reformă, în jur de 45 de  mii de lei. Potrivit conceptului, salariul grefierilor și asistenților la fel va fi semnificativ majorat.  Ca și garanții suplimentare, judecătorii vor beneficia de paza de stat la solicitare și locuințe de serviciu pentru cei din afara Chișinăului.

Instanța își va începe efectiv lucru când vor fi numiți cel puțin 4 judecători. Din acest moment dosarele aflate în examinare la alte judecătorii se transmit instanței anticorupție în decurs de o luna. Dosarele care au ajuns la faza de dezbateri judiciare, urmează a fi finalizate în termen de 5 luni de la data intrării în vigoare a legii. Lipsa de activitate pe cauzele penale în acest termen, determină transmiterea cauzei către instanța anticorupție.

Președinția menționează că toți subiecții interesați sunt invitați să prezinte propuneri și recomandări până la data de 23 iunie 2023, inclusiv în format electronic, la adresele: [email protected], [email protected].

Conceptul poate fi accesat aici.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău