Președinția germană a Consiliului UE se va concentra pe provocarea decisivă reprezentată de COVID-19

  • 23 Iunie 2020 10:28
Președinția germană a Consiliului UE se va concentra pe provocarea decisivă reprezentată de COVID-19

Pandemia de COVID-19 și redresarea economică vor fi principalele priorități ale președinției germane a Consiliului Uniunii Europene, potrivit unei decizii a liderilor coaliției guvernamentale de la Berlin, transmite luni dpa, preluat de Agerpres.

Lideri ai Uniunii Creștin-Democrate (CDU, formațiunea cancelarului Angela Merkel) și ai Partidului Social-Democrat (SPD) s-au întâlnit luni seara la sediul cancelariei pentru a stabili obiectivele președinției semestriale a Consiliului UE, funcția ce va fi preluată la 1 iulie de Germania de la Croația.

Guvernul german intenționează să adopte miercuri programul președinției Consiliului UE pentru următoarele șase luni.

''Cu pandemia de COVID-19, Uniunea Europeană se confruntă cu o provocare decisivă'', se arată într-un document al coaliției guvernamentale germane ce sintetizează discuțiile desfășurate luni.

În timpul cât se va afla la conducerea Consiliului UE, Germania va ''face tot ce îi stă în putere pentru a realiza această sarcină împreună, într-o manieră modernă, și pentru a face din nou Europa puternică''.

Principiile orientative ale președinției germane a Consiliului UE ar trebui să fie, de asemenea, ''o Europă mai solidă și mai inovatoare, o Europă dreaptă, o Europă a securității și a valorilor comune, o Europă puternică în lume'', menționează documentul citat.

La finalul reuniunii coaliției guvernamentale, liderul SPD Norbert Walter-Borjans a spus că Germania dorește să fie un ''mediator onest'' în contextul în care Europa se confruntă cu pandemia de COVID-19 și cu consecințele sale economice grave.

De asemenea, el a subliniat că Europa se află între ''blocurile'' american și chinez. ''Cu alte cuvinte, coeziunea Europei va fi cel mai important lucru'', a încheiat Walter-Borjans.

Într-o intervenție în fața parlamentului, cancelarul Angela Merkel a afirmat că pandemia de COVID-19 trebuie să fie privită ca o ocazie de a reforma instituțiile și companiile europene astfel încât blocul comunitar să fie mai bine echipat pentru viitor. 

Sursa:Agerpres

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău