Președinția Consiliului UE: Franța se angajează să întărească 'suveranitatea europeană'

  • 19 Noiembrie 2021 18:49
Președinția Consiliului UE: Franța se angajează să întărească 'suveranitatea europeană'

Franța, care va prelua de la 1 ianuarie președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, s-a angajat să lucreze pentru a consolida strategia europeană și pentru a se asigura că UE dispune de mijloacele necesare pentru a-și exercita suveranitatea, a declarat vineri șeful diplomației franceze, la Atena, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Franța va încerca să finalizeze conceptul de busolă strategică și să pregătească în mod colectiv UE pentru un nou mediu geostrategic", a afirmat Jean-Yves Le Drian, la finalul întrevederii sale cu omologul grec Nikos Dendias.

El a subliniat că "tentativele de destabilizare din vecinătatea UE sunt din ce în ce mai numeroase și mai repetate".

"Miza acestei busole strategice este de a face în așa fel încât UE să-și întărească suveranitatea și în acest concept Grecia este o țară-cheie pentru apărarea intereselor noastre și punerea în aplicare a suveranității europene", a spus Le Drian.

Franța și Grecia, ambele membre ale UE și NATO, și-au întărit în ultimele luni "parteneriatul strategic".

La sfârșitul lui septembrie, cele două țări au semnat la Paris un acord strategic ce prevede o clauză de asistență mutuală "prin toate mijloacele corespunzătoare", în cazul în care cele două țări "vor constata împreună că o agresiune armată survine împotriva teritoriului" uneia dintre ele.

În cadrul acestui acord, Franța va vinde Greciei trei fregate, în condițiile în care Atena și-a făcut deja publică intenția de a achiziționa șase avioane de vânătoare franceze Rafale suplimentare, în plus față de un contract precedent în valoare de 2,5 miliarde de euro, semnat în ianuarie, pentru 12 avioane Rafale de ocazie și 6 noi.

Pentru Atena acest acord răspunde nevoilor Greciei și întărește programul său de armament, pentru a contracara provocările turce în estul Mării Mediteraneene, împotriva cărora Franța a protestat public în ultimii ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău