Președinția comentează discuțiile purtate cu liderii politici

  • 02 Iulie 2015 18:47
Președinția comentează discuțiile purtate cu liderii politici

Discuțiile pe care președintele Nicolae Timofti le-a avut în ultimele zile cu Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu sunt discuții preliminare care ar urma să conducă la consultările prevăzute de Constituție.

Ulterior, șeful statului ar urma să desemneze candidatura la funcția de prim-ministru, a comentat pentru Radio Chișinău purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale Vlad Țurcanu.

”Deocamdată este vorba de o tatonare a subiectelor de către participanții la discuții. Urmează să fie o agendă de consultări cu partidele parlamentare urmând ca aceste consultări să dea propunerile necesare pentru ca Dl președinte să desemneze o candidatură pentru funcția de prim ministru”, a declarat Țurcanu.

Amintim că Nicolae Timofti s-a întâlnit zilele trecute cu Marian Lupu și Vlad Filat, iar astăzi cu Mihai Ghimpu.

Mihai Ghimpu a anunțat că ieri a avut întrevederi cu liderii PLDM și PDM și au convenit să creeze grupuri de lucru care să înceapă să elaboreze programul și structura viitorului guvern.

Totuși, el a accentuat că ”nimic nu este bătut în cuie”. ”Încă nimic concret. Am avut discuții că alianța nu trebuie formată doar de dragul celor care vor la guvernare, dar o alianță, care, cu întârziere, să încerce să demonstreze că puterea aparține oamenilor”, a spus Mihai Ghimpu.

Solicitat de Radio Chișinău, analistul politic Ion Tăbârță susține că declarațiile liderului PL au arătat disponibilitatea acestei formațiuni de a discuta crearea unei noi alianțe, dar, în opinia sa, negocierile vor fi dificile. ”Prin declarațiile sale Mihai Ghimpu s-a arătat dispus ca niciodată în ultimul timp, dar știm foarte bine că negocierile între cele trei partide decurg foarte și foarte dificil. Fiecare partid înțelege această alianță în modul său aparte. Disponibilitate la moment există, dar rămâne de văzut pe cât este și posibil acest lucru”, a declarat Ion Tăbârță.

Amintim că cele trei partide au purtat negocieri și după alegerile parlamentare din 30 noiembrie, care însă, au eșuat. Ulterior, PLDM și PDM au creat o coaliție minoritară care a propus guvernul condus de Chiril Gaburici. Acesta a fost învestit cu sprijinul deputaților comuniști. Chiril Gaburici a demisionat însă la 12 iunie, astfel fiind necesară formarea unui nou guvern.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Tue
18
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău