Președintele Volodimir Zelenski și SUA salută reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră

  • 03 Noiembrie 2022 10:30
Președintele Volodimir Zelenski și SUA salută reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră

Președintele Volodimir Zelenski a salutat miercuri seara importanța reluării exporturilor de cereale ale Ucrainei prin porturile de la Marea Neagră pentru întreaga lume, după ce Moscova a fost de acord să revină asupra deciziei sale și să se întoarcă în acest acord internațional, anunță AFP, citat de Agerpres.

„Astăzi avem un rezultat diplomatic important pentru țara noastră și pentru întreaga lume: continuă implementarea inițiativei pentru a export cereale”, s-a bucurat președintele Zelenski în discursul său zilnic postat pe rețelele de socializare.

Președintele ucrainean a salutat eficiența și modul echitabil în care ONU și Turcia, mediatori ai acordului, au acționat pentru a găsi o soluție cu Moscova.

La rândul lor, Statele Unite, prin secretarul de stat american, Antony Blinken, a mulțumit omologului turc, Mevlut Cavusoglu, cu care a avut o discuție telefonică, pentru ”eforturile în urma cărora Rusia și-a reluat participarea la Inițiativa privind cerealele”.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, Blinken a evidențiat demersul Ankarei de a-i reaminti „Moscovei importanța aderării continue la acordurile negociate de ONU și la angajamentele sale de a sprijini securitatea alimentară globală”.

Secretarul Blinken și ministrul de externe Cavusoglu au discutat, de asemenea, despre ”modalitățile de a continua să avanseze coordonarea și unitatea NATO ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.

Celor doi oficiali li s-a alăturat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, care a subliniat că insistența comunității globale de a respecta un acord care permite Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră arată cât de mult poate fi obținut prin ignorarea încercărilor de șantaj ale Rusiei, transmite Agerpres.

În cursul zilei de miercuri, Moscova a anunțat că a primit ”suficiente” garanții scrise din partea Kievului pentru a-și relua participarea la acordul privind exportul cerealelor, fapt anunțat de președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Liderul de a Ankara a detaliat că vor avea prioritate exporturile către națiunile africane, completând că Rusia a fost îngrijorată că cea mai mare parte a grâului ajungea în țările mai bogate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău