Președintele Vladimir Putin semnează un decret care facilitează șederea refugiaților ucraineni pe termen nelimitat în Rusia

  • 27 August 2022 18:58
Președintele Vladimir Putin semnează un decret care facilitează șederea refugiaților ucraineni pe termen nelimitat în Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret ce simplifică șederea și dreptul de muncă a sute de mii de persoane care au părăsit Ucraina ducându-se în Rusia după declanșarea intervenției militare a Kremlinului în țara vecină, relatează Agerpres.

Potrivit acestor noi "măsuri temporare", publicate sâmbătă, deținătorii unui pașaport ucrainean, precum și locuitorii teritoriilor separatiste proruse Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei, vor putea rămâne în Rusia "pe timp nelimitat".

Până în prezent, ei nu puteau locui oficial în Rusia decât 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile. Pentru o ședere mai îndelungată ei trebuiau să obțină un permis de muncă sau o autorizație specială.

Persoanele vizate au de acum "dreptul de a desfășura o activitate profesională în Rusia fără permis de muncă", precizează decretul.

Totuși, pentru a profita de această măsură, ele vor trebui să se supună unei prelevări de amprente digitale, fotografierii pentru identificare și unui examen medical pentru o eventuală depistare de droguri și de maladii infecțioase.

Textul interzice de asemenea expulzarea din Rusia a cetățenilor ucraineni, în afara persoanelor eliberate din închisoare sau considerate periculoase pentru securitatea Rusiei.

Într-un decret separat, Vladimir Putin a ordonat livrarea unor ajutoare sociale persoanelor vulnerabile (pensionari, persoane cu dizabilități și femei însărcinate) care au trebuit să părăsească Ucraina și teritoriile separatiste.

Potrivit Moscovei, 3,6 milioane de persoane, între care 587.000 de copii, ar fi plecat din Ucraina în Rusia după declanșarea ofensivei pe scară largă a Kremlinului împotriva Kievului la sfârșitul lunii februarie. Autoritățile ruse încurajează aceste deplasări și au deschis centre de cazare în toată țara, notează AFP.

O parte dintre acești refugiați, adeseori ajutați de activiști, au reușit totuși să părăsească Rusia spre Uniunea Europeană.

În luna iulie, Kremlinul a facilitat obținerea cetățeniei ruse pentru ucraineni, măsură denunțată de Kiev ca fiind un mijloc de a spori influența Moscovei în teritoriile cucerite.

Potrivit ONU, până la 2 milioane de refugiați din teritoriile ocupate ale Ucrainei s-ar putea afla în Rusia, informează agenția de presă ucraineană Unian. Dar cifre exacte în acest sens nu există, pentru că armata rusă blochează posibilitatea intrării în zonele controlate de autoritățile ucrainene.

Vicepremierul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, Irina Vereșciuk, declarase încă din 20 iunie că 1,2 milioane de ucraineni, inclusiv 240.000 de copii, au fost deportați forțat în Rusia de la începutul războiului, conform Unian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău