Președintele ungar Janos Ader a depus jurământul pentru un nou mandat de cinci ani

  • 08 Mai 2017 17:39
Președintele ungar Janos Ader a depus jurământul pentru un nou mandat de cinci ani

Președintele ungar Janos Ader a depus luni jurământul pentru un nou mandat de cinci ani, la aproape două luni după realegerea sa de către forul legislativ, la 13 martie, transmite MTI.

Șeful statului a avertizat în alocuțiunea de inaugurare susținută în Parlament asupra "deteriorării dramatice a discursului public" din Ungaria. "Dacă vom continua astfel, vom distruge tot ce am construit din 1990. Totul va fi pus sub semnul întrebării, toate acordurile vor fi neglijate și toate frontierele încălcate", a subliniat Ader.

El a menționat că alegerile legislative care au loc anul viitor în Ungaria se apropie, iar "alegătorii nu vor dori, cu siguranță, să stea pe buza unui vulcan în erupție" și de aceea este nevoie de un consens asupra faptului că "suntem cu toții cetățeni ai Europei, aparținem națiunii ungare și ne dori o viață decentă, cinstită și pașnică".

Președintele ungar a evocat în discursul său și apartenența Ungariei la Uniunea Europeană, evocând așa-zisul ''Compromis din 1867'' prin care s-a format monarhia duală austro-ungară și când Ferenc Deak, șeful delegației ungare, a subliniat că drepturile constituționale ale Ungariei nu trebuie să fie limitate mai mult decât este necesar pentru a asigura stabilitatea imperiului austriac, notează MTI. Același lucru se poate aplica și acum, înlocuind imperiul habsburgic cu Uniunea Europeană, a precizat Janos Ader.

Șeful statului ungar a mai făcut apel, între altele, în discursul său la "solidaritate" față de cei persecutați din motive religioase sau etnice sau "din cauza originilor".

În Ungaria, rolul președintelui este în mare parte unul ceremonial, dar șeful statului este comandantul forțelor armate și are dreptul de a retrimite legi în Parlament sau la Curtea constituțională și de asemenea poate acorda amnistie deținuților. Născut în 1959, Ader, absolvent de drept, a fost vicepreședinte al Parlamentului și până în 2012 a fost membru al Parlamentului European.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău