Președintele Ucrainei neagă orice fel de schimb de favoruri cu Donald Trump

  • 02 Decembrie 2019 11:19
Președintele Ucrainei neagă orice fel de schimb de favoruri cu Donald Trump

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a negat din nou orice fel de favoare făcută omologului său american, Donald Trump, în schimbul unui ajutor militar al Statelor Unite pentru țara sa, în pofida mărturiilor în acest sens în cazul procedurii de destituire împotriva liderului de la Casa Albă, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

'Nu am vorbit deloc cu președintele american (Donald) Trump în acești termeni: eu îți dau asta, tu îmi dai asta', a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu publicat luni în săptămânalul german Der Spiegel și în ziarele Time, Le Monde și Gazeta Wyborcza.

El a adăugat:'Nu înțeleg deloc' acuzațiile de șantaj în acest sens în cadrul procedurii de destituire în SUA și 'nu vreau să dau impresia că noi am fi niște cerșetori' în Ucraina.

Scandalul s-a declanșat în urma unei conversații telefonice din 25 iulie în cursul căreia miliardarul republican este suspectat că ar fi șantajat Kievul, condiționând reluarea ajutorului militar american de lansarea unei anchete în Ucraina asupra fostului vicepreședinte american Joe Biden și a fiului său, acesta din urmă activând pentru un grup din domeniul gazelor ucrainean.

Ambasadorul SUA pe lângă Uniunea Europeană, Gordon Sondland, a afirmat fără ocolișuri că a existat un astfel de 'schimb de favoruri' și aceasta conform 'dorințelor președintelui'.

Mai mult, șeful statului ucrainean a temperat în acest interviu așteptările înaintea summitului prevăzut asupra Ucrainei la 9 decembrie la Paris, unde urmează să se întâlnească pentru prima oară tete-a-tete cu omologul său rus Vladimir Putin.

Zelenski a subliniat că oprirea conflictului din estul Ucrainei cu separatiștii proruși nu poate fi discutată decât după mai multe etape preliminare.

Prima vizează 'un schimb de prizonieri' la 'termene rezonabile', a spus el, menționând apoi o încetare efectivă a focului și retragerea tuturor forțelor armate din Donbas pentru a se putea lua în considerare alegeri locale în această zonă contestată.

'Dacă aceste trei puncte se rezolvă, atunci vom vedea dacă toată lumea vrea să pună capăt războiului', a afirmat președintele Ucrainei.'În ceea ce ne privește, noi o dorim sigur, dar vom vedea dacă și Rusia își dorește aceasta cu adevărat', a adăugat șeful statului.

Acesta va fi primul - din 2016 - summit în așa-numitul format 'Normandia' destinat să relanseze procesul de pace în estul Ucrainei, unde războiul a făcut peste 13.000 de morți.

Relațiile dintre Rusia și Ucraina sunt la cel mai scăzut nivel de la sosirea forțelor prooccidentale la putere la Kiev în 2014, urmată de anexarea Crimeei de către Moscova și de un conflict cu separatiștii proruși în estul țării.

Chiar dacă nu foarte spectaculoase, s-au înregistrat totuși unele progrese între Kiev și Moscova după alegerea în luna aprilie a fostului actor de comedie Volodimir Zelenski în funcția de președinte al Ucrainei, el fiind mult mai favorabil dialogului decât predecesorul său Petro Poroșenko.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău