Președintele Ucrainei îndeamnă țările membre ale Uniunii Europene să recunoască Holodomorul

  • 05 Octombrie 2018 14:41
Președintele Ucrainei îndeamnă țările membre ale Uniunii Europene să recunoască Holodomorul

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a făcut apel la țările membre ale Uniunii Europene să urmeze exemplul Senatului SUA și să recunoască Holodomorul (Marea Foamete) din 1932-1933 drept genocid împotriva poporului ucrainean.

"Îndemn statele europene și organizațiile internaționale să urmeze exemplul Statelor Unite și să recunoască Holodomorul ca pe un act de genocid împotriva poporului ucrainean" - a declarat Petro Poroșenko, pe contul său de Twitter.

Marea Foamete din Ucraina, cunoscută în limba ucraineană sub termenul de "Holodomor", organizată de regimul condus de Iosif Stalin în perioada 1932-1933, a fost una dintre cele mai grave catastrofe naționale din istoria modernă a ucrainenilor, cu un număr de morți estimat de Academia de Științe a Ucrainei la circa 4,5 milioane de oameni.

În total, numărul celor care au murit de foame pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice se ridică la circa opt milioane. Ucraina marchează Ziua Holodomorului în ultima sâmbătă a lunii noiembrie, în toate orașele ucrainene, dar și în străinătate, fiind organizate acțiuni cu caracter solemn.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
3,85
Ploaie ușoară
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
6
Arhivă Radio Chișinău