Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va efectua astăzi, 14 mai, o vizită în Germania

  • 14 Mai 2023 09:30
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va efectua astăzi, 14 mai, o vizită în Germania

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se va deplasa astăzi, 14 mai, în Germania pentru a se întâlni cu liderii celei mai mari economii europene, a declarat pentru AFP, o sursă guvernamentală de la Berlin, transmite Agerpres.

Această deplasare are loc la o zi după vizita lui Zelenski la Roma și în timp ce guvernul german a anunțat noi livrări de arme către Kiev, în valoare de 2,7 miliarde de euro, inclusiv tancuri, blindate, drone și sisteme de apărare antiaeriană.

Programul vizitei nu a fost încă dezvăluit oficial, dar, potrivit unor informații scurse în presa germană, șeful statului ucrainean ar urma să poarte discuții, printre alții, cu cancelarul german Olaf Scholz și cu președintele Frank-Walter Steinmeier.

De asemenea, lui Zelenski i se va decerna Premiul Charlemagne, decernat anual personalităților care se remarcă în promovarea valorilor și unității europene.

Cu toate acestea, nu este încă sigur dacă el va călători la Aachen pentru a primi personal acest premiu. Orașul se află în vestul Germaniei, în apropiere de granița cu Belgia, la sute de kilometri de Berlin.

"Pentru prima dată în lunga sa istorie, Premiul Charlemagne recunoaște prin această alegere că libertatea și principiile fundamentale ale Europei trebuie, dacă este necesar, să fie apărate prin forță", a subliniat săptămâna aceasta, în cotidianul german Tagesspiegel, directorul comitetului de organizare a premiului, Jurgen Linden.

În ajunul vizitei lui Zelenski în Germania, Berlinul a anunțat un nou pachet de ajutor militar, în valoare de 2,7 miliarde de euro, pentru Ucraina, care include livrarea a numeroase tancuri, blindate și sisteme de apărare antiaeriană.

"Ne dorim cu toții un sfârșit rapid al acestui război atroce al Rusiei împotriva poporului ucrainean, dar din păcate acest lucru nu se întrevede. De aceea, Germania va ajuta cu tot ce poate, atât timp cât va fi necesar", a declarat ministrul apărării, Boris Pistorius, într-un comunicat.

Aceasta este, potrivit săptămânalului Der Spiegel, cea mai importantă livrare de arme a Berlinului către Ucraina de la începutul invaziei rusești.

Cu toate acestea, ministrul adjunct de externe ucrainean, Andrii Melnik, a considerat că ajutorul nu merge suficient de departe.

"Este păcat că majoritatea sistemelor de apărare promise sunt vechi, nu sunt tancuri sau vehicule blindate moderne ale armatei germane, cum ar fi modelele Leopard 2 sau Boxer", a deplâns fostul ambasador ucrainean în Germania, la postul de televiziune Welt TV.

"De asemenea, este dezamăgitor să vedem că guvernul german continuă să refuze să treacă liniile roșii pe care și le-a stabilit, în special în ceea ce privește livrarea de avioane de luptă, acest tabu trebuie să fie depășit urgent', a adăugat el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău