Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere ''sancțiuni preventive'' împotriva Rusiei

  • 20 Decembrie 2021 19:15
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere ''sancțiuni preventive'' împotriva Rusiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni impunerea de ''sancțiuni preventive'' împotriva Rusiei pentru a preîntâmpina viitoare agresiuni ale acesteia asupra Ucrainei, în timp ce omologul său polonez Andrzej Duda a calificat drept un ''șantaj'' și un ''ultimatum'' lista de solicitări adresată Washingtonului de către Moscova pentru limitarea prezenței SUA și a NATO în Europa de Est și în fostul spațiu sovietic, consemnează agențiile EFE și AFP, citate de Agerpres.

Zelenski, Duda și președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, au avut luni primul summit cu prezență în formatul Triunghiului de la Lublin, fondat de țările lor în 2020 pentru a susține aspirația Ucrainei de integrare în UE și restabilirea integrității sale teritoriale.

''Unii lideri europeni spun că dacă (președintele rus Vladimir) Putin continuă escalada, atunci vom impune sancțiuni. Ce înseamnă asta?'', a întrebat Zelenski la conferința de presă comună cu Duda și Nauseda ulterioară summitului, la reședința prezidențială Sinegor, în Munții Carpați ucraineni. ''Obiectivul nostru comun este să oprim amenințarea dinspre Rusia, să protejăm Europa de politica agresivă a Rusiei'', a indicat președintele ucrainean.

Cei trei lideri au semnat o declarație comună de cooperare în domeniile securității, prevenirii migrației ilegale și combaterii dezinformării. De asemenea, președinții polonez și lituanian au asigurat de sprijinul lor Ucraina, la frontierele căreia sunt masați peste 90.000 de soldați ruși.

''Mă opun ideii de a face concesii Rusiei. Rusia este cea care trebuie să dea înapoi'', a declarat președintele polonez, care a catalogat drept un șantaj seria de propuneri de securitate avansate de Moscova către Washington. ''Nu trebuie să acceptăm un asemenea șantaj și ultimatum'', a îndemnat Duda.

La rândul său, președintele lituanian a declarat că pentru Rusia ''vor fi consecințe grave'' dacă aceasta încearcă să impună ''linii roșii'' unor state independente, făcând referire la un avertisment recent al Moscovei, care a transmis că dacă Ucraina intră în NATO sau această alianță desfășoară armament ofensiv pe teritoriul ucrainean va fi astfel trecută o ''linie roșie''.

Cei trei președinți reuniți la summitul desfășurat luni în Ucraina au calificat drept ''inacceptabilă'' inițiativa Rusiei de a negocia cu SUA acorduri privind garanții de securitate care să excludă aderarea Ucrainei la NATO.

Incluse de Moscova în două texte pe care le-a denumit ''Tratat între SUA și Federația Rusă asupra garanțiilor de securitate'' și ''Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federației Ruse și a statelor membre'' ale NATO, propunerile avansate de Rusia cuprind în special renunțarea la orice nouă extindere a Alianței Nord-Atlantice.

Printre altele, Moscova mai cere NATO să nu desfășoare niciun fel de activitate militară (crearea de baze, utilizarea infrastructurilor etc.) în Ucraina, Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală, iar Statele Unite și Rusia să renunțe fiecare la desfășurarea de rachete cu rază scurtă și intermediară de acțiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte și să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme.

Moscova a cerut Washingtonului să înceapă de îndată negocierile asupra acestor propuneri și a insistat luni că dorește un răspuns urgent, acuzând totodată SUA că tergiversează inițierea tratativelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău