Președintele ucrainean propune o întâlnire trilaterală cu Joe Biden și Vladimir Putin

  • 14 Ianuarie 2022 18:35
Președintele ucrainean propune o întâlnire trilaterală cu Joe Biden și Vladimir Putin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus joi să aibă o întâlnire cu omologii săi american și rus, Joe Biden și Vladimir Putin, pentru a dezamorsa criza de la frontiera dintre Ucraina și Rusia, transmit AFP și Reuters, citate de Agerpres.

''Președintele Zelenski i-a propus președintelui Biden, și noi credem că asta se poate face, să organizeze o întâlnire trilaterală, poate prin videoconferință, între președintele Biden, președintele Zelenski și președintele Putin'', a declarat șeful administrației prezidențiale ucrainene Andrii Iermak, la un eveniment organizat de think-tankul american Atlantic Council.

''Încă așteptăm un răspuns de la partea rusă, dar partenerii noștri americani au primit propunerea noastră cu un anumit interes'', a explicat Iermak.

''Cred că este o poziție proactivă, care implică Ucraina în negociere. Dacă este vorba de a discuta despre arhitectura de securitate a Europei, este necesară implicarea Ucrainei'', a spus el.

Marți, Volodimir Zelenski a propus organizarea unui summit în 'format Normandia', cu Rusia, Franța și Germania, pentru ''a pune capăt conflictului'' cu separatiștii proruși din estul Ucrainei.

O serie de reuniuni la nivel înalt între occidentali și ruși, desfășurate în această săptămână, nu au reușit să conducă la reducerea riscului unui nou conflict în Ucraina.

SUA, Uniunea Europeană și Kievul acuză Rusia că a desfășurat aproape 100.000 de soldați la frontiera sa cu Ucraina în vederea unei potențiale invadări a țării vecine. Moscova neagă însă că ar avea o asemenea intenție și dă asigurări că vrea doar să se apere de poziția amenințătoare a NATO în apropierea granițelor ruse.

Pe de altă parte, Andrii Iermak a spus că majoritatea ucrainenilor își vor apăra țara în cazul unei agresiuni. El a adăugat că Ucraina este pregătită și capabilă să adere la Alianța Nord-Atlantică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău