Președintele ucrainean Petro Poroșenko și-a anunțat candidatura pentru un al doilea mandat

  • 29 Ianuarie 2019 18:04
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și-a anunțat candidatura pentru un al doilea mandat

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și-a făcut publică marți intenția de a candida pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale din 31 martie, promițând să lanseze procesul de aderare a țării sale la Uniunea Europeană (UE) și la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), informează AFP.

"Sentimentul unei profunde responsabilități în fața țării mele, a compatrioților mei (...) m-a motivat să înaintez încă o dată candidatura mea la funcția de președinte al Ucrainei", a declarat Poroșenko, ales în 2014 în urma mișcării prooccidentale Maidan, în timpul unei reuniuni a susținătorilor săi la Kiev.

"Le cer alegătorilor un nou mandat pentru a garanta caracterul ireversibil al integrării noastre europene și euro-atlantice (...), pentru a reînnoi integritatea teritorială a Ucrainei și a aduce pace în Ucraina", a continuat el.

Poroșenko a promis că va depune în 2024, la finalul unui nou mandat, o cerere oficială de aderare a Ucrainei la UE și pentru obținerea de la NATO a unui plan de acțiune în vederea aderării.

"Doar o aderare deplină la UE și NATO va garanta în mod definitiv și ireversibil independența și securitatea noastră", a subliniat șeful statului ucrainean.

Supranumit "regele ciocolatei" pentru că a făcut avere în industria dulciurilor, fostul miliardar în vârstă de 53 de ani a fost ales președinte în mai 2014 după ce manifestații de amploare care au avut loc la Kiev au dus la destituirea predecesorului său și la o criză deschisă cu Rusia vecină.

Ajuns la putere într-un moment critic pentru Ucraina, acest bărbat impozant și cu o lungă carieră politică promitea atunci să stăvilească corupția omniprezentă, să adopte reforme de fond și să pună capăt "în câteva zile" conflictului cu separatiștii proruși din estul țării, conflict care a făcut de atunci peste 10.000 de morți.

Chiar dacă înființarea în Ucraina a unei Biserici Ortodoxe independente de tutela religioasă a Moscovei a dat un mic impuls popularității sale, realegerea lui este departe de a fi sigură.

Poroșenko este devansat în sondaje de fostul premier populist Iulia Timoșenko și se află pe poziții de egalitate cu un rival neașteptat, popularul comediant Volodymyr Zelenski.

sursa:AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău