Președintele ucrainean i-a trimis lui Xi Jinping o scrisoare în care îl invită la ''dialog''

  • 18 Ianuarie 2023 18:50
Președintele ucrainean i-a trimis lui Xi Jinping o scrisoare în care îl invită la ''dialog''

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a scris o scrisoare omologului său chinez, Xi Jinping, invitându-l la "dialog", a afirmat miercuri soția sa Olena Zelenska, care a înmânat acest mesaj delegației chineze, prezentă la Forumul de la Davos, informează Agerpres.

"Este vorba de un gest și de o invitație la dialog", a declarat Olena Zelenska într-o conferință de presă în Elveția, după ce s-a referit puțin mai devreme la această scrisoare, adăugând că ea "speră sincer că va exista un răspuns la această invitație".

Delegația chineză la Davos este condusă de vicepremierul Liu He.

În luna august, președintele ucrainean a declarat ziarului South China Morning Post că a "cerut oficial un dialog" cu președintele Xi, estimând că acest schimb de opinii ar fi "util".

China și Rusia au anunțat în februarie 2022 un parteneriat "fără limite", chiar înaintea invaziei ruse în Ucraina.

Beijingul dorește să afișeze o poziție de neutralitate în acest conflict, strângând totuși legăturile cu Rusia, în special în domeniul energetic. Dar, potrivit unor observatori, China ar putea fi unul dintre mediatori care să permită găsirea unei soluții la conflict.

Ministrul chinez de externe, Wang Yo, a invitat în septembrie "toate părțile implicate să împiedice escaladarea crizei", subliniind îngrijorarea cu privire la consecințele economice ale conflictului care afectează întreaga planetă.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău