Președintele ucrainean afirmă că bătălia de la Severodonețk va determina soarta regiunii Donbas

  • 09 Iunie 2022 11:39
Președintele ucrainean afirmă că bătălia de la Severodonețk va determina soarta regiunii Donbas

Bătălia de la Severodonețk va determina soarta regiunii Donbas din estul Ucrainei, a apreciat miercuri președintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters conform unei înregistrări video difuzate miercuri, transmite Agerpres.

"Este o bătălie foarte brutală, foarte dură, poate una din cele mai grele din tot războiul", a spus liderul de la Kiev.

Forțele ruse distrug orașul în cadrul unei ofensive pentru controlul întregului Donbas, din care o treime era controlată de secesioniștii pro-ruși încă dinainte de declanșarea invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie.

Rusia nu a reușit să ocupe Kievul, iar acum Kremlinul susține că urmărește "eliberarea" întregii regiuni industrializate din est.

"Severodonețk rămâne epicentrul confruntării din Donbas (...) În mare măsură, acolo se hotărăște chiar acum soarta Donbasului nostru", a spus Zelenski.

Forțele ucrainene s-au retras miercuri la periferia orașului, însă au promis că vor lupta cât pot.

"Inamicul a tras asupra unităților noastre cu mortiere, artilerie și lansatoare de rachete multiple. A tras asupra infrastructurii civile în localitățile Severodonețk, Lisiceansk, Privilia, Ustinivka, Horske și Katerinivka" , a comunicat joi statul-major al Ucrainei.

Guvernatorul raionului Lugansk, Serhi Gaidai, a afirmat că bombardamentele au distrus centrul Severodonețkului, au lovit o uzină chimică din oraș și au ucis în ultimele 24 de ore patru civili. Forțele ucrainene controlează încă întregul Lisiceansk, aflat pe celălalt mal al râului Doneț, însă rușii distrug clădirile rezidențiale. El a adăugat că Rusia a ocupat de facto peste 98% din Lugansk.

Reuters nu a fost în măsură să verifice independent situația de pe teren.

Ambasadorul ucrainean la ONU a declarat televiziunii CNN că forțele ruse sunt mult superioare numeric în Donbas, regiune care cuprinde raioanele Lugansk și Donețk și unde majoritatea populației este rusofonă.

Rusia susține că nu atacă civilii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău