Președintele Turciei plănuiește un turneu electoral în Europa

  • 24 Aprilie 2018 14:47
Președintele Turciei plănuiește un turneu electoral în Europa

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat marți, 24 aprilie, că intenționează să participe la un miting electoral în Europa luna viitoare, însă a refuzat să precizeze în ce țară va avea loc evenimentul, informează agenția de presă dpa.

Erdogan a spus Partidului său al Dreptății și Dezvoltării (AKP), aflat la putere în Turcia, că evenimentul se va desfășura într-o sală de sport închisă. 'În mai vom desfășura, cu voia lui Allah, prima noastră reuniune într-o sală de sport închisă în Europa. Toate pregătirile sunt gata. Nu vreau să spun despre ce țară este vorba, deocamdată', a declarat Erdogan.

Anul trecut, în timpul campaniei pentru referendumul în vederea sporirii prerogativelor prezidențiale, Erdogan și lideri europeni au avut dispute în legătură cu eforturile întreprinse de AKP pentru a organiza întâlniri electorale în Europa, unde locuiește o numeroasă diaspora turcă. Germania, Olanda și Austria au interzis asemenea reuniuni electorale.

Săptămâna trecută, Erdogan a cerut organizarea de alegeri parlamentare și prezidențiale în 24 iunie, cu aproape o jumătate de an înainte de termenul stabilit și care vor avea loc în condițiile stării de urgență.

AKP s-a aliat cu Partidul Mișcării Naționale (MHP) în încercarea de a-și îmbunătăți performanța electorală. 

Și grupările din opoziție discută despre posibile alianțe și sunt așteptate să nominalizeze în zilele următoare candidați pentru alegerile prezidențiale.

Schimbările constituționale menite să sporească substanțial prerogativele președintelui, aprobate în cadrul referendumului din 2017, vor intra în vigoare după viitoarele alegeri. Potrivit opoziției, reformele vor slăbi pârghiile de control și echilibru și rolul parlamentului.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,63 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău