Președintele Turciei nu renunță la pedeapsa cu moartea

  • 26 Noiembrie 2016 11:36
Președintele Turciei nu renunță la pedeapsa cu moartea

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a reafirmat vineri că va promulga reinstaurarea pedepsei capitale, dacă Parlamentul va vota în acest sens, în pofida avertismentelor UE, scrie Digi24.

„Ceea ce cereți voi îi deranjează pe acești domni (liderii UE – n.r.). Ce am spus eu? Că voi valida această decizie, dacă va trece de Parlament”, a declarat șeful statul la un miting organizat la Istanbul, la care mulțimea scanda „Vrem pedeapsa cu moartea”.

AKP a pus deja la punct un pachet de propuneri pentru modificarea Constituției și pentru crearea unei președinții executive, ceea ce președintele Recep Tayyip Erdogan încearcă să obțină de mult timp. Nu este clar dacă în acest pachet este inclusă și o propunere privind pedeapsa capitală.

Formațiunea aflată la guvernare va avea nevoie și de susținerea opoziției naționaliste pentru a putea modifica legea fundamentală a țării.

Orice schimbare a Constituției trebuie aprobată de cel puțin 367 din totalul de 550 de deputați, pentru a fi adoptată direct, sau de cel puțin 330 de deputați, pentru a fi supusă unui referendum.

AKP are 317 mandate, iar Partidul Mișcarea Naționalistă (MHP), cel mai mic dintre cele patru formațiuni parlamentare, are 40.

Uniunea Europeană și Consiliul Europei au avertizat Turcia în legătură cu reintroducerea pedepsei cu moartea, amintind că aceasta nu este compatibilă cu apartenența la organizațiile paneuropene.

Zeci de mii de persoane au fost arestate în Turcia după tentativa de puci eșuată, potrivit Guvernului.

Amploarea acestor măsuri de retorsiune a generat consternare în rândul ONG-urilor și în Occident, care se tem că starea de urgență instaurată de Guvern va fi folosită ca pretext pentru a zdrobi opoziția.

Pe de altă parte, autoritățile afirmă că aceste măsuri excepționale sunt necesare pentru a elimina amenințările persistente la adresa statului și amintesc că 241 de persoane au fost ucise în timpul tentativei de puci.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău