Președintele Turciei acuză presa occidentală de simpatie față de puciști

  • 16 Noiembrie 2016 09:20
Președintele Turciei acuză presa occidentală de simpatie față de puciști

Președintele Recep Tayyip Erdogan a acuzat marți presa occidentală, cu prilejul inaugurării oficiale a noii televiziuni de stat turce în limba engleză, TRT World, de simpatii față de puciul eșuat de la 15 iulie vizând răsturnarea sa de la putere, scrie Agerpres.

Într-un discurs ținut de la palatul prezidențial, marcând deschiderea oficială a acestui canal de informații, Recep Tayyip Erdogan a repetat că unii jurnaliști occidentali arată simpatie pentru predicatorul Fethullah Gulen, aflat în exil în Statele Unite, pe care Ankara îl consideră responsabil de lovitura de stat ratată.

"Dacă puciul ar fi fost încoronat de succes (...), presa străină și-ar fi mobilizat camerele și creioanele pentru a-l legitima", a spus el.

Recep Tayyip Erdogan s-a referit la "experiența amară" a Turciei din ultimii trei ani, adăugând că țara "cunoaște bine" modul în care presa străină a prezentat manifestațiile din 2013 împotriva puterii sale.

El a adăugat că jurnaliștii din presa occidentală i-au văzut pe conspiratorii de la 15 iulie ca fiind "ultima speranță" pentru Turcia și au acordat o atenție importantă simpatizanților lui Fethullah Gulen și Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat organizație teroristă de Turcia și numeroase alte țări.

Noile declarații ale lui Recep Tayyip Erdogan au fost făcute în contextul în care Turcia este obiectul unor critici severe din cauza represiunii masive din țară după eșecul loviturii de stat, care a vizat în special numeroși jurnaliști.

TRT World, pe care președintele turc a numit-o "o fereastră asupra lumii", destinată "să spună adevărul despre națiunea noastră", a început de fapt să emită în martie 2015.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău