Președintele Turciei a promulgat proiectul de reformă constituțională

  • 10 Februarie 2017 13:05
Președintele Turciei a promulgat proiectul de reformă constituțională

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a promulgat proiectul de lege cu privire la o reformă constituțională în vederea introducerii unui regim prezidențial, a anunțat președinția vineri, iar un vicepremier a sugerat că referenumul cu privire la modificarea Constituției ar putea să aibă loc pe 16 aprilie, relatează Reuters.

Erdogan afirmă că această reformă va furniza stabilitate într-o perioadă de tulburări și va împiedica revenirea la coalițiile fragile din trecut. Însă opozanții săi afirmă că se tem că acest lucru anunță un regim tot mai autoritarist, scrie news.ro.

Președinția a anunțat într-un scurt comunicat postat pe site că proiectul de lege a fost trimis la biroul premierului pentru a fi publicat și supus unui referendum.

”Odată cu aprobarea președintelui, toți ochii sunt acum pe YSK (Înalta Comisie Electorală. YSK probabil va anunța că data de 16 aprilie este potrivită ca dată a unui referendum”, a declarat pentru presă vicepremierul Numan Kurtulmus.

Parlamentul a adoptat proiectul luna trecută, cu peste 330 din cele 550 de voturi.

În cazul în care legea va fi aprobată în urma consultării la nivel național, Erdogan ar putea să rămână la putere până în 2029.

Această reformă îi va permite președintelui să emită decrete, să instituie starea de urgență, să numească miniștri și oficiali de stat de rang înalt și să dizolve Parlamentul - atribuții despre care principalele două partide de opoziție afirmă că vor distruge echilibrul puterii în favoarea lui Erdogan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău