Președintele turc Recep Tayyip Erdogan: nicio problemă care să nu poată fi rezolvată între Turcia și Grecia

  • 07 Decembrie 2023 16:33
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan: nicio problemă care să nu poată fi rezolvată între Turcia și Grecia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu există „nicio problemă care să nu poată fi rezolvată” între Turcia și Grecia, în timpul primei sale vizite oficiale din 2017 la Atena, după ani de tensiuni între cele două țări, relatează Agerpres.

„Nu există nicio problemă între noi care să nu poată fi rezolvată. Pentru a face acest lucru, este suficient să acționezi cu bune intenții, să te concentrezi pe o viziune de ansamblu", a declarat Erdogan în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Grecia și Turcia au convenit joi să-și reînnoade relațiile, stabilind o foaie de parcurs menită să inaugureze o nouă eră a legăturilor dintre cei doi aliați NATO, însă cu o istorie lungă de tensiuni, notează Reuters.

Într-o vizită de referință a președintelui turc în Grecia, liderii celor două țări au convenit să se concentreze pe continuarea relațiilor de bună vecinătate, să mențină deschise canalele de comunicare, să crească volumul schimburilor comerciale și să lucreze la problemele care i-au îndepărtat, mai ales asupra Mării Egee.

Aliații NATO au fost de acord să crească volumul schimburilor comerciale la 10 miliarde de dolari, iar Erdogan a subliniat că ambele țări ar putea beneficia de pe urma reuniunilor la nivel înalt organizate anual.

„Geografia și istoria au dictat că trăim în vecinătate. Însă simt o responsabilitate istorică de a folosi această oportunitate pentru a aduce cele două țări una lângă cealaltă, așa cum sunt granițele noastre”, a spus premierul elen Mitsotakis.

Grecia și Turcia se află în conflict de zeci de ani cu privire la diverse chestiuni, inclusiv unde încep și se termină platformele lor continentale, resursele energetice, survolarea Mării Egee și Ciprul divizat din punct de vedere etnic.

Adoptând un ton mai optimist, Erdogan a spus anterior că cele două țări ar trebui să se concentreze pe aspectele pozitive și mai puțin pe cele negative.

„Va fi mult mai benefic pentru viitor dacă privim lucrurile din perspectiva paharului pe jumătate plin”, a spus Erdogan în timpul unei întâlniri anterioare cu președinta elenă Katerina Sakellaropoulou

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău