Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat UE pentru participarea la un summit în Egipt

  • 26 Februarie 2019 18:30
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat UE pentru participarea la un summit în Egipt

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat marți Uniunea Europeană pentru participarea acesteia la un summit cu liderii arabi în Egipt, la câteva zile după ce nouă persoane condamnate la moarte au fost executate în această țară, informează AFP.

"Mai puteți vorbi despre democrație în țările din UE, care tocmai a participat la un summit cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi ce a ordonat executarea a nouă tineri săptămâna trecută?", a declarat Erdogan. "Aceasta este imposibil de înțeles. UE nu este sinceră", a adăugat președintele turc în timpul unui discurs susținut la Giresun (nord). "Istoria își va aminti de asta", a spus el.

Cu puțin timp înainte, șeful diplomației turce Mevlut Cavusoglu a denunțat ipocrizia UE pentru că aceasta a participat la summitul care a avut loc duminică și luni în estul Egiptului. "Faptul că liderii UE stau deoparte și îl susțin pe Sissi la scurt timp după execuția a nouă tineri (...) înseamnă standarde duble, ipocrizie", a declarat Cavusoglu în fața presei de la Ankara. "Dimpotrivă, ei afirmă că dacă Turcia reintroduce pedeapsa cu moartea, ei vor face asta și asta", a adăugat el. "Astăzi, când te uiți la liderii europeni, nu mai există valori, doar interese", a continuat ministrul turc.

Nouă persoane au fost executate prin spânzurare miercuri în Egipt, pentru asasinarea Procurorului General egiptean în 2015, la Cairo. Acest atac nu a fost revendicat, însă poliția a anunțat că a arestat membri ai Fraților Musulmani, organizație clasată drept "teroristă" de Cairo.

Relațiile dintre Turcia și Egipt sunt ca și inexistente după destituirea, în 2013 (de către armata egipteană condusă pe atunci de generalul Sissi), a președintelui Mohamed Morsi, provenit din Frații Musulmani și aliat al președintelui Erdogan.

Erdogan, care îl califică pe actualul președinte egiptean drept "pucist", a declarat sâmbătă că nu poate accepta execuțiile de săptămâna trecută, denunțând "un sistem autoritar, chiar totalitar" în Egipt.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău