Președintele Trump anunță retragerea SUA din tratatul privind forțele nucleare intermediare cu Rusia

  • 21 Octombrie 2018 10:12
Președintele Trump anunță retragerea SUA din tratatul  privind forțele nucleare intermediare cu Rusia

Statele Unite se vor retrage unilateral din tratatul cu Rusia privind forțele nucleare intermediare (INF), a anunțat sâmbătă președintele american Donald Trump, citat de DPA.

Tratatul INF a fost semnat în 1987 de președintele SUA Ronald Reagan și de liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, iar ulterior preluat de Rusia, ca succesoare a URSS.

Aflat în Nevada, în campanie pentru alegerile parțiale pentru Congresul SUA, Trump a declarat presei, referitor la INF: "Vom rezilia tratatul și ne vom retrage". Întrebat de ziariști ce consecințe practice va avea decizia, el a răspuns: "Va trebui să dezvoltăm aceste arme".

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, John Bolton, a plecat spre Moscova, pentru a discuta decizia președintelui.

O sursă din ministerul de externe al Rusiei a declarat agenției TASS, preluată de DPA, că Statele Unite intenționau de multă vreme să denunțe tratatul și că "au erodat intenționat și treptat baza contractuală". Aceeași sursă a apreciat că decizia este în concordanță cu politica SUA de "retragere din acordurile legale internaționale care impun obligații egale tuturor partenerilor" și se bazează pe "visul despre o lume unipolară" al americanilor.

Washingtonul și Moscova s-au acuzat reciproc de multă vreme de încălcarea acordului INF, prin care sunt interzise rachetele nucleare și convenționale cu raze între 500 și 5500 de kilometri, precum și lansatoarele pentru aceste arme. Donald Trump a reluat sâmbătă această acuzație și a adăugat: "Nu știu de ce președintele Obama nu a negociat sau nu s-a retras".

În ceea ce privește INF, Washingtonul susține că partea rusă a încălcat tratatul prin dezvoltarea rachetei de croazieră Novator 9M729 (cod NATO SSC-8), cu raza de 2600 de kilometri. Luna aceasta, Alianța Nord-Atlantică a cerut Moscovei să reacționeze la îngrijorarea provocată de această armă, iar ambasadoarea americană la NATO, Kay Hutchison, a avertizat că Statele Unite iau în considerare acțiuni militare pentru distrugerea rachetelor respective.

La rândul său, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat că scutul anti-rachetă al NATO - care are componente și în România, la baza de la Deveselu - ar putea fi folosit oricând și pentru lansarea de rachete nucleare.

Un alt tratat ruso-american, cel împotriva rachetelor balistice (ABM), încheiat în 1972, a fost reziliat de SUA în 2002, pe motiv că împiedică dezvoltarea unor mijloace de apărare împotriva unor state-paria, cum ar fi Iranul și Coreea de Nord.

Cel mai recent tratat legat de înarmare, START, din 2010, referitor al reducerea armamentului strategic, expiră în 2020. 

Sursa: Agepres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău