Președintele Timofti a cerut în Turkmenistan retragerea trupelor ruse din Republica Moldova

  • 14 Decembrie 2015 13:16
Președintele Timofti a cerut în Turkmenistan retragerea trupelor ruse din Republica Moldova

Președintele Nicolae Timofti a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul  Republicii Moldova, în cadrul vizitei sale în Turkmenistan, unde a participat la Conferința internațională “Politica de neutralitate: cooperare internațională pentru pace, securitate și dezvoltare”.Potrivit unui comunicat al Președinției, Nicolae Timofti a ținut un discurs în…

Președintele Nicolae Timofti a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul  Republicii Moldova, în cadrul vizitei sale în Turkmenistan, unde a participat la Conferința internațională “Politica de neutralitate: cooperare internațională pentru pace, securitate și dezvoltare”.

Potrivit unui comunicat al Președinției, Nicolae Timofti a ținut un discurs în care a vorbit despre poziția Republicii Moldova cu privire la conceptul de neutralitate. El a subliniat, în contextul evenimentelor tragice din estul Ucrainei, necesitatea elaborării unei strategii pentru întreaga regiune, capabile să răspundă provocărilor de ordin politic, economic și de securitate.  

Nicolae Timofti a denunțat faptul că statutul de neutralitate a Republicii Moldova nu a fost și nu este respectat de către Federația Rusă care își menține trupele militare în regiunea transnistreană fără acordul Chișinăului. Șeful statului a cerut retragerea armatei ruse și a pledat pentru transformarea operațiunii de pacificare din zona de securitate în una civilă cu mandat internațional. Totodată, Nicolae Timofti a amintit că a fost sesizată Curtea Constituțională privind statutul de neutralitate, în condițiile staționării armatei ruse pe teritoriul R. Moldova.

La Așgabat, șeful statului a avut întrevederi bilaterale cu președintele turkmen,  Gurbangulî Berdîmuhamedov și președintele georgian, Ghiorghi Margvelașvili.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău