Președintele SUA, Joseph Biden, împlinește 80 de ani

  • 20 Noiembrie 2022 12:29
Președintele SUA, Joseph Biden, împlinește 80 de ani

Joseph Robinette Biden, al 46-lea președinte al SUA (din 20 ianuarie 2021), reprezentant al statului Delaware timp de 36 de ani în Senatul SUA și cel de-al 47-lea vicepreședinte al Statelor Unite, timp de opt ani în cadrul Administrației Barack Obama, s-a născut în Scranton, Pennsylvania, la 20 noiembrie 1942, fiind primul dintre cei patru copii ai Catherinei Eugenia Finnegan Biden și ai lui Joseph Robinette Biden, Sr. În 1953, familia Biden s-a mutat în Claymont, statul Delaware.

Și-a început educația la Școala "Saint Helena" din Wilmington și a făcut studiile liceale la Archmere Academy din Claymont, Delaware, potrivit biografiei publicate pe site-ul https://bioguideretro.congress.gov. S-a înscris apoi la Universitatea din Delaware, pe care a absolvit-o în 1965, cu licența atât în istorie cât și în științe politice. Trei ani mai târziu, în 1968, obține licența în drept la Universitatea Syracuse, statul New York. A intrat în baroul din Delaware, anul următor, începând să practice avocatura la Wilmington. Activ membru al Partidului Democrat, el a lucrat în cadrul Consiliului regional din New Castle, în perioada 1970-1972, relatează Agerpres.

În 1972, Partidul Democrat din Delaware l-a încurajat pe Biden, în vârstă de 29 de ani, să candideze împotriva republicanului J. Caleb Boggs pentru Senatul Statelor Unite. Deși puțini credeau că are vreo șansă, Biden a condus o campanie organizată în mare parte de membrii familiei, sora sa, Valerie Biden Owens, fiind managerul său de campanie. În noiembrie, într-o cursă strânsă, Biden a câștigat confruntarea, devenind al cincilea cel mai tânăr senator american ales din istoria națiunii.

La doar câteva săptămâni, o tragedie a lovit familia Biden. Soția sa, Neilia, și fiica lor de un an, Naomi, au murit într-un accident de mașină, în timp ce, ceilalți doi copii - Joseph Robinette "Beau" și Robert Hunter - au fost grav răniți. Joe Biden a depus jurământul de senator lângă patul de spital al fiilor săi și a început să facă naveta la Washington în fiecare zi cu trenul, o practică pe care a menținut-o de-a lungul perioadei în care a fost senator.

În 1977, Joe Biden s-a recăsătorit cu Jill Jacobs, profesoară de limba engleză. În 2007 ea a obținut un doctorat în științe ale educației, iar din 2009 predă la Northern Virginia Community College. Au împreună o fiică, Ashley, asistent social, director executiv al Centrului pentru Justiție din Delaware (2014-2019). Fiul său cel mare, Beau, a fost procurorul general al statului Delaware (2007-2015) și a fost timp de un an (2008-2009) în Irak ca membru al Gărzii naționale din Delaware. În 2015, Beau a murit de cancer cerebral. Al doilea fiu al președintelui, Hunter, este avocat și conduce o firmă cu capital privat, notează https://www.bidenschool.udel.edu/..

Joe Biden a fost reales senator și în 1978, 1984, 1990, 1996, 2002 și 2008. Practic, mandatul său a cuprins perioada 3 ianuarie 1973 - 15 ianuarie 2009, când a demisionat pentru a prelua mandatul de vicepreședinte al Statelor Unite.

Ca senator al statului Delaware, Joe Biden s-a impus în confruntarea cu unele dintre cele mai importante provocări interne și internaționale ale Statelor Unite. În calitate de președinte sau membru de rang al Comitetului judiciar din Senat timp de 16 ani, i-a fost fost recunoscută activitatea sa în probleme de justiție penală - Actul de referință privind criminalitatea din 1994 și Legea privind violența împotriva femeilor, care a înăsprit pedepsele pentru violențele împotriva femeilor, a creat resurse fără precedent pentru supraviețuitorii agresiunii și a modificat dialogul național privind agresiunile domestice și sexuale. În calitate de președinte sau membru de rang al Comisiei de Relații Externe a Senatului timp de 12 ani, Biden a jucat un rol esențial în modelarea politicii externe americane. S-a aflat în fruntea demersurilor privind legislația legată de terorism și de armele de distrugere în masă și față de situațiile din Europa, după încheierea Războiului Rece, din Orientul Mijlociu și din Asia de Sud-Vest.

În 1987 a avut o tentativă nereușită de a fi candidatul democrat la prezidențiale. În 2007, Biden a decis din nou să candideze pentru președinția SUA, dar a renunțat după ce a primit mai puțin de unu la sută din voturi în ''caucus-urile'' (adunările electorale) din Iowa. În august 2008, în cadrul unui discurs susținut la Springfield, Illinois, candidatul democrat în cursa pentru Casa Albă, Barack Obama, l-a desemnat pe senatorul de Delaware, Joe Biden, drept candidat la postul de vicepreședinte. La 20 ianuarie 2009, Obama a depus jurământul devenind cel de-al 44-lea președinte al SUA. La rândul său, într-o ceremonie separată, Joe Biden a depus jurământul de vicepreședinte al SUA, devenind cel de-al 47-lea vicepreședinte. Joe Biden a fost reales în funcția de vicepreședinte la 17 decembrie 2012. Mandatul său a început la 20 ianuarie 2009 și s-a încheiat la 20 ianuarie 2017.

În calitatea sa de vicepreședinte al SUA, Joe Biden a convocat sesiuni ale Cabinetului Președintelui, a condus relațiile interinstituționale și a lucrat cu Congresul SUA, privind reducerea violenței armate precum și a celei îndreptate împotriva femeilor. A susținut trecerea prin Congres a Actului de recuperare și reinvestire (Recovery and Reinvestment Act) al președintelui Obama, și apoi a supravegheat punerea în aplicare a legii. L-a sfătuit pe președintele american cu privire la deciziile cheie de politică externă, având roluri deosebit de active în formularea politicilor federale referitoare la Irak și Afganistan. Președintele Obama și vicepreședintele Biden au asigurat, de asemenea, aprobarea Affordable Care Act, care a redus numărul de americani neasigurați și a interzis companiilor de asigurări să refuze acoperirea din cauza condițiilor preexistente. A fost reprezentantul diplomației americane în toată emisfera vestică, a consolidat relațiile cu aliații atât din Europa, cât și din Asia-Pacific. Vicepreședintele Joe Biden a jucat un rol în încheierea războiului din Irak, efectuând, până în decembrie 2011, opt vizite în zonă, pentru a marca finalizarea formală a acestuia. La sfârșitul anului 2012, a fost selectat să conducă un grup special de lucru cu scopul de a formula propuneri referitoare la legislația privind controlul armelor de foc. Măsura a survenit ca urmare a atacului din 14 decembrie, când, într-o școală din Connecticut, au fost ucise 26 de persoane, între care 20 de copii, cu vârste de 6 și 7 ani, cu o armă de foc. În ultimul an de mandat, vicepreședintele Joe Biden a coordonat "Cancer Moonshot", un program internațional de stopare a cancerului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău