Președintele Serbiei își începe vizita în Rusia. Aleksandar Vucic se va întâlni cu Vladimir Putin

  • 18 Decembrie 2017 11:01
Președintele Serbiei își începe vizita în Rusia. Aleksandar Vucic se va întâlni cu Vladimir Putin

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, va începe luni o vizită de trei zile în Rusia, în cadrul căreia va acea convorbiri cu președintele rus Vladimir Putin. Vucic a caracterizat întâlnirea cu Putin ca fiind una foarte importantă.

Subiectele acestei discuții nu au fost anunțate oficial, dar după livrarea a șase avioane MiG, este sigur faptul că îmbunătățirea în continuare a cooperării militare va ocupa un loc central pe agenda convorbirilor celor doi președinți.

În timpul vizitei recente în Serbia a ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, Vucic și-a exprimat interesul pentru sistemele BUK-2 (unul dintre sistemele de rachete cele mai moderne de acțiune de rază medie) și Pantsir (rachete sol-aer de rază medie și scurtă de acțiune), și prin urmare mass-media sugerează că acest subiect ar putea să facă parte din conversațiile lor.

Îmbunătățirea cooperării economice va fi, de asemenea, unul dintre cele mai importante aspecte, în special în domeniul energetic și în cadrul acestuia perspectiva pentru includerea Serbiei în proiectul gazoductului Turkish Stream, precum și aprovizionarea cu gaz.
În interviul acordat la începutul lunii decembrie agenției ruse Tass, Vucic a afirmat că pentru Serbia relațiile cu Rusia sunt o prioritate nu numai pentru trecut, ci și pentru viitor.

Această vizită vine într-un moment în care, așa cum am spus recent, asupra țării se fac presiuni din cauza relațiilor Serbiei cu Rusia. În ultimele luni, această presiune a fost, fără îndoială, intensificată și, așa cum se spune se cere Serbiei "să nu stea pe două scaune". Vucic a reiterat de mai multe ori că stă pe scaunul sârb, că Serbia este ferm decisă să meargă pe calea spre UE, dar și pe cea de cooperare cu Rusia. De asemenea, președintele sârb a subliniat și că Serbia nu va impune niciodată sancțiuni împotriva Rusiei.

Potrivit șefului diplomației sârbe, Ivica Dacic, este de așteptat ca în timpul vizitei delegației sârbe la Moscova să fie semnate mai multe acorduri noi cu Rusia și să fie convenite proiecte economice și de investiții pentru anul următor.

Din delegația Serbiei condusă de președintele Vucic fac parte și ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin, ministrul economiei, Goran Knezevic, și ministrul pentru inovație tehnologică, Nenad Popovic.

Întrevederea anterioară de la Kremlin între Vucic și Putin a fost în martie, perioadă în care Vucic ocupa funcția de prim-ministru al Serbiei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău