Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă: „O țară ca Republica Moldova, dependentă de gazele rusești, poate să nu mai fie supusă șantajului Rusiei”

  • 24 Septembrie 12:15
Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă: „O țară ca Republica Moldova, dependentă de gazele rusești, poate să nu mai fie supusă șantajului Rusiei”

Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a subliniat, ieri, 23 septembrie, la conferința „National Security Dialogue” desfășurată în Elveția, la Vevey, necesitatea unei politici pe termen lung și predictibile a SUA pentru Marea Neagră pentru a o menține „liberă” și „deschisă”, lucru care ar contribui la creșterea independenței energetice a statelor din regiune, precum Republica Moldova, transmite AGERPRES.

Avem nevoie de o strategie americană pe termen lung și predictibilă în Marea Neagră pentru a menține o Mare Neagră liberă și deschisă. Este în interesul Europei și în interesul SUA. În ceea ce mă privește, pot să vă spun un singur lucru - puteți conta pe România în viitor. Vom rezista aici împreună cu voi”, a afirmat Nicolae Ciucă, în alocuțiunea dedicată libertății de navigație.

Potrivit unui comunicat al Senatului, conferința National Security Dialogue a fost organizată de Pepperdine University și The Heritage Foundation din SUA și a reunit oficiali și experți din toată lumea pentru a discuta cele mai importante teme pentru securitatea la nivel mondial.

Președintele Senatului român a adus în atenție importanța strategică a Mării Negre din perspectiva conectivității, resurselor energetice, securității alimentare.

Vreau să pledez în fața dumneavoastră pentru o Mare Neagră liberă și deschisă. Marea Neagră înseamnă, în primul rând, conectivitate, este locul în care se intersectează rutele comerciale de la Marea Baltică la Marea Mediterană sau rutele din Asia Centrală către Europa. Cunoașteți cu toții Inițiativa celor 3 Mări, puternic susținută de SUA, sau Coridorul Mijlociu ce leagă Asia Centrală de Europa. Marea Neagră înseamnă legătura cu Orientul Mijlociu, Balcanii, dar Marea Neagră înseamnă și multe rute energetice care leagă petrolul din Kazahstan și Rusia sau gazul din Rusia și Azerbaidjan de Europa”, a menționat Nicolae Ciucă. 

El a arătat că Marea Neagră deține și resurse proprii de gaze, subliniind că, din 2027, datorită exploatărilor de gaze naturale din zonă, România va deveni cel mai mare producător în domeniu din UE.

Acest fapt va contribui la creșterea independenței energetice a statelor din regiune. O țară ca Republica Moldova, dependentă de gazele rusești, poate, în sfârșit, să nu mai fie supusă șantajului din partea Federației Ruse. Un alt aspect deosebit de important pentru securitatea și stabilitatea la nivel global este cel al securității alimentare, spre exemplu, țările din regiunea Mării Negre fiind mari producătoare de grâu și floarea soarelui”, a mai adăugat Ciucă.

Conform acestuia, „o încheiere a conflictului pe actuala linie de contact va face ca Rusia să mențină sub ocupație Crimeea și să continue să aibă un comportament agresiv în domeniul naval pentru a afecta comerțul, conectivitatea, exploatările resurselor energetice”.

Marea Neagră are un loc aparte în gândirea strategică rusă, fiind o platformă pentru promovarea intereselor sale strategice în Orientul Mijlociu, Mediterana de Est și Nordul Africii', iar pentru Rusia 'conflictul din Ucraina nu este unul interstatal sau regional, ci este unul prin care încearcă să reconfigureze arhitectura de securitate la nivel mondial”, a completat Nicolae Ciucă.

El a mai subliniat că suportul pentru Ucraina trebuie să continue și să crească pentru a împiedica o victorie a Rusiei ce poate avea consecințe nu doar asupra securității Flancului estic al NATO, ci și la nivel mondial.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău