Președintele României: România își asumă sprijinul consistent față de R. Moldova, nu doar prin ajutoare trimise în mod direct la Chișinău, ci și prin promovarea permanentă a aspirațiilor europene ale românilor de peste Prut

  • 01 Decembrie 2023 15:04
Președintele României: România își asumă sprijinul consistent față de R. Moldova, nu doar prin ajutoare trimise în mod direct la Chișinău, ci și prin promovarea permanentă a aspirațiilor europene ale românilor de peste Prut

Președintele României, Klaus Iohannis a declarat, vineri, 1 decembrie, că la 105 ani de la Marea Unire este important să reflectăm asupra reușitelor și a progreselor realizate. Iohannis s-a referit și la R. Moldova în discursul său, menționând că România va sprijini în continuare aspirațiilor europene ale românilor de peste Prut, transmite Radio Chișinău.

„Dragi români, 1 Decembrie este sărbătoarea care ne aduce împreună pe noi, românii, indiferent unde ne aflăm, reconectându-ne la spiritul unității noastre naționale. O celebrăm an de an, de fiecare dată cu emoția de a fi parte a unei comunități în care ne simțim acasă, de a vibra, ascultând imnul și fluturând drapelul la manifestările din toată țara prilejuite de această zi, cu bucuria de a împărtăși cu ceilalți aceleași simboluri și aceeași identitate națională. În astfel de momente, ne reamintim de cultura și de tradițiile care ne definesc și, mai ales, de marile răscruci ale istoriei noastre, când doar prin solidaritate și unitate am putut depăși cu hotărâre greutăți care păreau de netrecut. Însăși înfăptuirea României Mari a fost rezultatul a zeci de ani de sacrificii și eforturi colosale depuse de elitele vremii, de liderii politici, de Armată și de populație, sub viziunea și dorința covârșitoare de a-i cuprinde într-un singur stat pe toți cei care vorbeau limba română", a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, la recepția oferită cu prilejul Zilei Naționale a România.

Șeful statului român a subliniat reușitele și progresele realizate de România la 105 ani de la Marea Unire, indicând apartenența la Uniunea Europeană, la NATO și sprijinul continuu față de R. Moldova.

„Dragi români, la 105 ani de la Marea Unire, este important să reflectăm asupra reușitelor și a progreselor realizate. Suntem membri respectați ai Uniunii Europene, în care ne-am dorit să ne integrăm pentru că Europa este familia noastră. Valorile europene sunt și valorile noastre, idealurile europene sunt și idealurile noastre. Pentru noi, apartenența la Uniunea Europeană înseamnă și accesul la o resursă financiară foarte însemnată, în special prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Banii europeni construiesc România și fac posibile proiectele noastre naționale majore. Datorită parcursului său democratic, al atașamentului la valorile euroatlantice, țara noastră are astăzi un loc binemeritat atât în Uniunea Europeană, cât și în NATO. În actuala situație geopolitică foarte tensionată, vedem cel mai bine cât de importante sunt aceste două alegeri strategice și cât de mult ne protejează faptul că avem parteneri pe care ne putem baza în vremuri dificile. România este o țară sigură și cetățenii săi nu au motive să se teamă. Apartenența noastră la Alianța Nord-Atlantică ne oferă cele mai solide garanții de securitate posibile, iar prezența trupelor aliate pe teritoriul țării noastre este dovada angajamentului pentru asigurarea stabilității și a apărării regiunii noastre. Rolul strategic pe care și-l asumă România în această zonă ne-a permis să sprijinim foarte consistent și Republica Moldova, nu doar prin ajutoare trimise în mod direct la Chișinău, ci și prin promovarea permanentă a aspirațiilor europene ale românilor de peste Prut", a mai afirmat președintele Iohannis.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:5,66 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău