Președintele României Klaus Iohannis, premiat de think-tankul Atlantic Council în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Washington

  • 02 Mai 13:57
Președintele României Klaus Iohannis, premiat de think-tankul Atlantic Council în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Washington

Think-tank-ul americani Atlantic Council îi va acorda în acest an președintelui Klaus Iohannis Distinguished International Leadership Award pentru ”cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară a României și pentru rolul său de lider transatlantic și european”, conform unui comunicat publicat marți pe site-ul organizației, transmite Agerpres.

Ceremonia acordării premiilor Consiliului Atlantic 2024 va avea loc în cadrul unui dineu la Waldorf Astoria, pe 8 mai, la Washington. Stephen J. Hadley, președinte al Consiliului Consultativ Internațional al Consiliului Atlantic și fost consilier pentru securitate națională al SUA, îl va prezenta pe președintele Iohannis și îi va înmâna premiul.

Iohannis va primi premiul în plină campanie pentru postul de secretar general al NATO, cursă în care îl are contracandidat pe premierul olandez Mark Rutte. Iohannis nu a primit până acum sprijinul public al nici unui stat membru NATO și a produs iritare în mai multe capitale din cauză că, prin candidatura sa, întârzie procesul de numire a noului șef NATO. Pe de altă parte, Rutte are sprijinul a 29 de state membre, inclusiv SUA, Marea Britanie, Franța și Germania. Turcia e ultima țară care și-a anunțat susținerea pentru Rutte. Singurele trei țări care nu îl susțin pe Rutte sunt Ungaria, România și Slovacia.

Alături de președintele României, vor fi premiați secretarul comerțului din SUA, Gina Raimondo, comandantul suprem aliat în Europa (SACEUR), comandantul Comandamentului european al SUA, generalul Christopher G. Cavoli, și actrița și producătoarea malaeziană de origine chineză premiată cu Oscar Michelle Yeoh, ambasadoare a bunăvoinței a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și membră a Comitetului Olimpic Internațional.

Gina Raimondo va fi premiată pentru serviciul public remarcabil pe care l-a prestat în calitate de al 40-lea secretar al comerțului al SUA și al 75-lea și prima femeie guvernator al statului Rhode Island, precum și pentru realizările sale din sectorul privat. Generalul Christopher G. Cavoli va primi distincția în semn de recunoaștere a carierei sale de peste 35 de ani în armata SUA, în care a ocupat o mare varietate de funcții în Statele Unite, Europa și Asia. Actriței Michelle Yeoh i se recunoaște talentul și realizarea sa istorică de a fi prima persoană de origine asiatică care a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță la premiile Oscar, precum și angajamentul său în domeniul apărării în calitate de ambasador al bunăvoinței al PNUD și de membru al Comitetului Olimpic Internațional.

„Laureații Distinguished Leadership Awards 2024 sunt reprezentanți și lideri globali remarcabili și extrem de diferiți, care au contribuit la o lume mai bună prin angajamentul și contribuțiile lor de-a lungul vieții”, a declarat Frederick Kempe, președinte și director general al Consiliului Atlantic, citat pe site-ul instituției. „Onorându-i, sperăm să-i inspirăm și pe alții să se afirme, într-un moment în care lumea are nevoie atât de urgentă de lideri remarcabili”, a adăugat el.

Printre laureații edițiilor anterioare se numără foștii președinți americani George W. Bush, William J. Clinton, George H.W. Bush și vicepreședintele pe atunci Joe Biden; președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen; actualii și foștii directori generali ai Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva și Christine Lagarde; directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului, Ngozi Okonjo-Iweala; secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg; și artiști iluștri, printre care Dua Lipa, Lionel Richie, Bono, Gloria Estefan și Renee Fleming.

Consiliul Atlantic, creat în 1961, este o organizație non-profit, scutită de impozite, ai cărei angajați trebuie să mențină standarde înalte de integritate personală și profesională, deschidere și onestitate în comunicările și relațiile dintre ei, cu alte organizații, cu oficialii guvernamentali, cu mass-media și cu publicul. Începând din 1996, Consiliul recunoaște lideri internaționali de marcă prin intermediul galei sale anuale de premiere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:1,54 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău