Președintele României, Klaus Iohannis, aflat la Chișinău a anunțat un nou pachet de sprijin din partea țării sale care vizează susținere financiară pentru proiecte concrete, sprijin pentru agricultori, vaccinuri anti-Covid 19 și alte forme de ajutor

  • 29 Decembrie 2020 13:45
Președintele României, Klaus Iohannis, aflat la Chișinău a anunțat un nou pachet de sprijin din partea țării sale care vizează susținere financiară pentru proiecte concrete, sprijin pentru agricultori, vaccinuri anti-Covid 19 și alte forme de ajutor

Președintele României, Klaus Iohannis, aflat în vizită la Chișinău a anunțat un nou pachet de sprijin din partea țării sale, care vizează susținere financiară pentru proiecte concrete, sprijin pentru agricultori, vaccinuri anti-COVID-19 și alte forme de ajutor.

Klaus Iohannis și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, au semnat și o declarație comună care își propune să consolideze parteneriatul dintre cele două state. Maia Sandu a subliniat că vizita președintelui României a marcat sfârșitul izolării internaționale a Republicii Moldova și începutul restabilirii relațiilor dintre cele două state, transmite Radio Chișinău. 

Klaus Iohannis este primul șef de stat care a venit la Chișinău după preluarea mandatului prezidențial de către Maia Sandu.

Cei doi șefi de stat au salutat restabilirea relațiilor dintre România și Rep. Moldova la nivel înalt, iar Klaus Iohannis a anunțat un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetățenii Republicii Moldova. Printre acestea este reluarea finanțării pentru proiecte concrete în baza unui grant nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, furnizarea până la 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID, sprijin pentru agricultori sub formă de 6.000 de tone de motorină, sprijin pentru societatea civilă și mass-media în valoare de cel puțin 250 de mii de euro.

Klaus Iohannis a dat asigurări că România va continua să sprijine Republica Moldova și cetățeni săi prin asistență concretă, dar și în cadrul Uniunii Europene și a menționat, în schimb, necesitatea continuării și promovării reformelor democratice.

Maia Sandu a menționat că România este alături și sprijină Republica Moldova din prima zi a formării acesteia ca stat, menționând importanța proiectelor de interconectare energetică și rutieră, renovarea grădinițelor, sprijinul pentru sistemul de învățământ. De asemenea, ea s-a referit la investițiile românești care au contribuit la dezvoltarea Republicii Moldova, precizând că România este cel mai important partener comercial al acesteia.

Vizita lui Klaus Iohannis la Chișinău a fost comentată de Maia Sandu drept ieșirea Republicii Moldova din izolare externă și începutul restabilirii relațiilor dintre cele două state.

Cei doi șefi de stat au anunțat că a fost semnată și o declarație comună care își propune să consolideze parteneriatul strategic dintre Republica Moldova și România, reconfirmă relația bilaterală specială precum și angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european și de a implementa reformele necesare.

Klaus Iohannis a invitat-o oficial pe Maia Sandu să întreprindă o vizită la București, iar președintele Republicii Moldova i-a oferit în dar o monedă comemorativă dedicată medicilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău