Președintele României Klaus Iohannis a verificat stadiul pregătirilor pentru Summitul de la Sibiu. „Eu și toți românii ne dorim o Uniune Europeană puternică, integrată, orientată spre cetățean”

  • 07 Mai 2019 14:56
Președintele României Klaus Iohannis a verificat stadiul pregătirilor pentru Summitul de la Sibiu. „Eu și toți românii ne dorim o Uniune Europeană puternică, integrată, orientată spre cetățean” RRA

Președintele României Klaus Iohannis își dorește ca joi, la Summitul de la Sibiu, liderii europeni să arate că știu ce vor cu Uniunea Europeană și să transmită un mesaj optimist, care să să arate că cetățenii UE se vor bucura atât de bunăstare, cât și de securitate, potrivit Agerpres.

"Mesajul nostru este unul foarte clar: este mesajul pe care l-am repetat de foarte multe ori. Eu îmi doresc și împreună cu mine toți românii o Uniune Europeană puternică, integrată, orientată spre cetățean, care garantează și securitatea cetățeanului, care permite aprofundarea pieței unice și care este generatoare și de bunăstare și de securitate pentru fiecare cetățean. Sigur, lucrurile vor fi mult mai bine detaliate în ceea ce sper că se va numi Declarația de la Sibiu pe care o pregătim și care va fi pusă în discuție joi, iar după aceea va fi dată și publicității. Eu mi-am dorit de la început și cred că i-am convins pe cei din Consiliul European, colegele și colegii mei, să avem o declarație foarte optimistă. Suntem în prag de alegeri europene, UE a parcurs și a rezolvat atâtea crize și cred că este nevoie de un mesaj de optimism, orientat spre viitor și care arată că noi, liderii, suntem dispuși să mergem mai departe, suntem dispuși să generăm ce promitem, bunăstare și siguranță pentru cetățeni. Și trebuie să arătăm că noi știm ce vrem cu Uniunea Europeană. Și asta vom dovedi joi, aici, la Sibiu", a declarat marți, la Sibiu, liderul de la București, Klaus Iohannis.

Șeful statului român s-a declarat mulțumit de stadiul pregătirilor care au loc la Sibiu pentru Summitul UE care va avea loc joi.

Klaus Iohannis a inspectat împreună cu primarul Sibiului, Astrid Fodor, atât clădirea Primăriei Municipiului Sibiu, dar și cea a Palatului Brukenthal. La Primărie vor avea loc lucrările Summitului UE, iar la Palatul Brukenthal va avea loc dineul oficial.

"În Primărie lucrurile sunt foarte bine pregătite. Și biroul care a fost al meu este foarte bine pregătit pentru întâlnirile bilaterale pe care le vom organiza. Liderii au spații la dispoziție și în Primărie pentru întâlniri bilaterale. Există un birou special amenajat pentru președintele Tusk, există un birou special amenajat pentru președintele Juncker și este un birou special amenajat pentru mine. Dar și pentru toți ceilalți lideri există spații, toate birourile de la etajul I sunt libere pentru întâlniri bilaterale care vor putea să aibă loc acolo", a arătat Klaus Iohannis.

Liderul de la Cotroceni a dorit să vadă și cum stau pregătirile din Piața Mare și Piața Mică, locuri în care sunt importante forțe de ordine, măsuri de securitate fără precedent pentru Sibiu și corturi special amplasate pentru jurnaliști, translatori și alți participanți la Summitul UE.

În 9 mai, orașul Sibiu din România va fi, pentru o zi, capitala politică a Uniunii Europene, aici urmând să se reunească șefii de stat și de guvern din UE. Summitul UE se va desfășura în clădirea Primăriei Municipiului Sibiu din Piața Mare, iar președintele Klaus Iohannis va purta discuții cu oaspeții săi chiar în biroul pe care l-a ocupat când era primar al municipiului, a anunțat, recent, actualul edil al orașului, Astrid Fodor.

Conform Ministerului Afacerilor Externe de la Vucurești, Summitul din 9 mai, dedicat viitorului Uniunii Europene și viitoarei agende strategice a liderilor pentru perioada 2019 - 2024, va reuni la Sibiu șefii de stat și de guvern ai statelor membre UE, 36 de delegații oficiale, 400 de invitați de rang înalt, circa 900 de jurnaliști și 100 de traducători. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău