Teatrul − poezia ce se desprinde din carte, expoziție BNRM dedicată Zilei Teatrului

  • 27 Martie 2021 11:38
Teatrul − poezia ce se desprinde din carte, expoziție BNRM dedicată Zilei Teatrului

Biblioteca Națională a Republicii Moldova își invită vizitatorii la expoziția cu genericul: „Teatrul − poezia ce se desprinde din carte”. Expoziția reunește cărți, monografii, albume, reviste, materiale ilustrative, obiecte tridemensionale etc. din domeniul literaturii, genul dramatic și piese de teatru. Este dedicată Zilei mondiale a teatrului, aniversată la 27 martie, transmite IPN.

În cadrul evenimentul, directorul general al Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a menționat că BNRM, în parteneriat cu mai multe instituții, vine de Ziua Mondială a Teatrului cu un mesaj de felicitare către toți cei care „au creat mereu o ambianță frumoasă în sălile de spectacole, care vin în casele oamenilor și aduc bucurie, sentimente, istoria și realitățile tuturor timpurilor”. „Azi când suntem într-un an cu pandemie de COVID-19, echipa Bibliotecii Naționale vine să vă susțină cu un mesaj de salut, cu o expoziție frumoasă de documente și cu o ședință a clubului Cultur@Art, care încă o dată va demonstra că literatura, cei care au scris pentru teatru, sunt o parte a moștenirii noastre culturale, a culturii noastre naționale, iar dumneavoastră − personalități de valoare ale acestui neam. Să ne fii sănătoși, creativi în continuare și vă așteptăm în sălile de spectacole, acolo unde vă faceți cu drag meseria”, a fost mesajul Elenei Pintilei.

 

Alexandru Grecu, fondator și director artistic al Teatrului Național „Satiricus Ion Luca Caragiale”, a felicitat creatorii de teatru din Republicii Moldova care produc spectacole, discută cu spectatorii și mențin zi de zi acel dialog cu comunitatea. „Vreau să mulțumesc dramaturgilor care sunt pilonii teatrului, pentru că fără dramaturgia contemporană teatrul nu ar avea viitor. Felicit dramaturgii din Republica Moldova care scriu pentru teatrele noastre, încearcă să promoveze viața socială, politică, moravurile societății noastre și totodată promovează și în plan internațional acest stat mic Republica Moldova. Felicit toți actorii pentru munca eroică pe care o faceți zi de zi, mulțumesc și spectatorilor ca vin la teatru”, a spus Alexandru Grecu.

Viorica Dobzeu, actriță la teatrul Republican de păpuși „Licurici”, a regretat că în contextul acestei zile nu poate invita spectatorii la teatru, din cauza vremurilor delicate, când teatrele și-au pus lacăt. Totodată, actrița s-a arătat optimistă și convinsă că, și în aceste vremuri, oamenii mai au nevoie de teatru. Teatrul e vital pentru sufletul omului. „De ce vine omul la teatru? Și ne-am convins de acest lucru în scurta perioadă când ni s-a permis să jucăm spectacole − oamenii vin la teatru pentru emoție, o doză de frumos, pentru energie. În sala de spectacole visele prind contur, de aceea în aceste timpuri, transmit tuturor celor împătimiți și iubitori de teatru să fim puternici pentru că noi știm să adunăm în jurul nostru oameni, să dăruim. În această perioadă să ne umplem sufletele cu lumină și cu speranța că în curând teatrele își vor redeschide ușile, vom primi spectatorii fără de care un teatru nu poate exista și atunci vom împărtăși lumina din suflet”, a transmis actrița Viorica Dobzeu.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 27 martie - 30 mai 2021, în spațiul expozițional de la etajul 1 al blocului central al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău