Președintele României anunță că R. Moldova și Ucraina vor deveni țări asociate formatului diplomatic Inițiativa celor Trei Mări

  • 29 August 2023 11:58
Președintele României anunță că R. Moldova și Ucraina vor deveni țări asociate formatului diplomatic Inițiativa celor Trei Mări

Președintele României Klaus Iohannis a anunțat marți, 29 august, că Republica Moldova și Ucraina vor fi țări asociate Inițiativei celor Trei Mări, a mai spus liderul de la București. Liderul de la Cotroceni a mai spus că Grecia va deveni membru al acestui format diplomatic.

România va continua să fie alături de Republica Moldova, grav afectată de război, prin asistență financiară, expertiză și sprijin politic fără precedent în edificarea unui parcurs european ireversibil, dar și în construcția unui stat sigur și prosper pentru cetățenii săi, a declarat președintele Klaus Iohannis în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române.  

Potrivit lui Klaus Iohannis, prioritatea momentului constă în obținerea deciziei politice de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina. În opinia președintelui României, atât Republica Moldova, cât și Ucraina au nevoie de menținerea angajamentului și a sprijinului ferm al Uniunii și al statelor sale membre față de viitorul lor european.

În cadrul discursului său ținut în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române, Klaus Iohannis a mai anunțat că Republica Moldova și Ucraina vor deveni țări asociate Inițiativei celor Trei Mări la summitul din septembrie. Președintele României a mai spus că Grecia va deveni membru al acestui format diplomatic.

„Interesul nostru față de Marea Neagră rămâne un numitor comun și un liant al diverselor noastre formate și inițiative în regiune și dincolo de aceasta. Un exemplu elocvent este Inițiativa celor Trei Mări, al cărei Summit îl voi găzdui din nou la București, peste doar câteva zile. În contextul geopolitic creat de războiul din Ucraina, Inițiativa a câștigat în relevanță și consider că trebuie să devină o platformă și mai importantă în consolidarea rezilienței regionale și europene. (...)

Fără a anticipa deciziile care vor fi luate la Summitul din 6 septembrie, se prefigurează și lărgirea Inițiativei cu un nou stat participant, Grecia, respectiv acordarea statutului de stat participant asociat Ucrainei și Republicii Moldova”, a declarat marți președintele României. 

Formatul are ca scop promovarea cooperării pentru dezvoltarea infrastructurii în sectorul energetic, al transporturilor și în cel digital, vizând noile investiții, creșterea economică și securitatea energetică.

Inițiativa celor Trei Mări reunește acum 12 state aflate între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică: Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Președintele român Klaus Iohannis va găzdui pe 6 septembrie 2023, la Palatul Cotroceni, a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău