Președintele României a insistat, la Bruxelles, asupra necesității unui pachet cuprinzător de asistență multisectorială pentru R. Moldova

  • 26 Martie 2022 11:50
Președintele României a insistat, la Bruxelles, asupra necesității unui pachet cuprinzător de asistență multisectorială pentru R. Moldova

Președintele României, Klaus Iohannis, a insistat, la Bruxelles, asupra necesității unui pachet cuprinzător de asistență multisectorială pentru Republica Moldova, care se confruntă cu un val masiv de refugiați ucraineni și cu o situație economică negativă în urma pandemiei COVID-19 și a secetei din vara anului trecut care au dus la contractarea economiei țării cu 7%, situație exacerbată de o dispută de gaz cu gigantul rus Gazprom, se arată într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, în perioada 24-25 martie 2022, la reuniunea Consiliului European, care s-a desfășurat la Bruxelles. Gestionarea efectelor crizei generate de războiul purtat de Rusia în Ucraina s-a aflat la vârful agendei liderilor europeni.

Potrivit sursei citate, Consiliul European a recunoscut provocarea semnificativă pe care o reprezintă criza din Ucraina pentru țările care găzduiesc refugiați, în special pentru statele aflate la granița cu Ucraina, fiind încurajată continuarea eforturilor în spiritul unității și solidarității. Liderii europeni au solicitat statelor membre să elaboreze, cu sprijinul Comisiei Europene, planuri de contingență care să adreseze și nevoile pe termen mediu și lung. Comisia Europeană va  propune măsuri pentru a mobiliza finanțări suplimentare în sprijinul țărilor care găzduiesc refugiați din Ucraina.

Totodată, s-a decis înființarea unui Fond de solidaritate pentru Ucraina în vederea reconstrucției unei Ucraine democratice, îndată ce atacul militar al Rusiei va înceta.

De asemenea, șefii de stat și de guvern au reafirmat angajamentul de a sprijini Republica Moldova și cetățenii săi.

În context, Klaus Iohannis a arătat că există un grad ridicat de incertitudine în acest moment cu privire la evoluția agresiunii ruse împotriva Ucrainei, evidențiind  urgența   încetării focului și importanța protejării populației civile. Acesta a subliniat că este nevoie urgentă ca Rusia să garanteze trecerea în siguranță a civililor, să elibereze toți ostaticii și să permită accesul umanitar pentru Ucraina.

Totodată, președintele României a prezentat eforturile țării pentru acordarea de sprijin umanitar direct către Ucraina, precizând că prin centrul logistic de la Suceava au fost deja distribuite 15 convoaie umanitare cu 58 de camioane din partea mai multor state membre.

Mai mult, Klaus Iohannis a evidențiat impactul major al agresiunii Rusiei asupra regiunii și, în acest context, a adus în discuție și situația din Republica Moldova. Președintele Klaus Iohannis a prezentat eforturile continue ale României de susținere pentru Republica Moldova, în special pentru a reduce presiunea cu care se confruntă această țară, respectiv organizarea culoarelor verzi pentru transferul cetățenilor ucraineni și acordarea de asistență umanitară consistentă pentru a ajuta autoritățile de la Chișinău să facă față valului de refugiați.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău