Președintele Portugaliei a câștigat un nou mandat

  • 25 Ianuarie 2021 08:08
Președintele Portugaliei a câștigat un nou mandat

Conform sondajelor de opinie după exprimarea votului popular, președintele portughez de centru-dreapta, Marcelo Rebelo de Sousa, a câștigat duminică un al doilea mandat, în urma unor alegeri marcate de reguli stricte de sănătate și siguranță, în timp ce țara se luptă cu al treilea val al epidemiei de coronavirus.

Sondajele posturilor de televiziune TVI, RTP și SIC arată că dl Rebelo de Sousa, în vârstă de 72 de ani, fost comentator TV cunoscut pentru personalitatea sa caldă și obiceiul de a face selfie-uri cu suporteri, a obținut între 56-62% din voturi, peste cele 52 de procente obținute în 2016. Candidata de stânga Ana Gomes și parlamentarul de extremă dreapta Andre Ventura s-au luptat pentru poziția a doua, sondajele acordându-i dlui Gomes 13-17% din voturi și dnei Ventura, al cărei partid Chega a obținut doar 1,3% din voturi la alegerile parlamentare din 2019, între 9 și 14%.

Președintele deține un rol în mare parte ceremonial, dar își poate exercita dreptul de veto pe anumite legi și decretează stări de urgență, o prerogativă pe care dl Rebelo de Sousa și-a exercitat-o adesea în timpul pandemiei. Portughezii au votat mascați, distanțați social și fiecare folosind propriul stilou, întrucât consiliile au luat măsuri stricte pentru a preveni îmbolnăvirile în timpul procesului de votare. Cu toate acestea, aproape două treimi dintre portughezi credeau că alegerile ar fi trebuit amânate din cauza pandemiei, a arătat săptămâna trecută un sondaj realizat de institutul de cercetare ISC / ISCTE. Votând la o școală din Lisabona, prim-ministrul Antonio Costa a spus că "s-a făcut totul pentru ca oamenii să își poată exercita dreptul democratic la vot", în pofida faptului că țara se află într-un stadiu foarte grav al pandemiei.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău