Președintele Poloniei s-a pronunța pentru extinderea UE, inclusiv prin aderarea R.Moldova și Ucrainei

  • 16 Septembrie 2021 16:40
Președintele Poloniei s-a pronunța pentru extinderea UE, inclusiv prin aderarea R.Moldova și Ucrainei

Președintele Poloniei Andrzej Duda s-a pronunțat în favoarea extinderii Uniunii Europene, menționând că Ucrainei și Moldovei, precum și altor state care se modernizează și aspiră să devină membre a UE, ar trebui să li se ofere o astfel de oportunitate.

Potrivit agenției INFOTAG, el a spus acest lucru la reuniunea grupului Arraiolos de la Roma - o întâlnire informală a președinților statelor membre parlamentare și semi-prezidențiale ale UE.

"Nu vom crea încredere dacă partenerilor noștri care întreprind eforturi de modernizare și doresc să se alăture comunității noastre nu li se oferă această ocazie. Prin urmare, este vorba despre o expansiune. Suntem Europa, un continent, nu un club pentru elită", a spus președintele Poloniei.

El și-a exprimat regretul că la mai bine de 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier, teritoriul Europei rămâne încă divizat.

"Astăzi cortina nu este din fier, ci din bariere vamale, regimuri de vize și lipsa perspectivelor de membru. Și spun asta în mod deschis: în imediata noastră vecinătate există țări europene care ar trebui să facă parte din comunitatea noastră", a spus Andrzej Duda.

Potrivit lui, este vorba despre Ucraina și Moldova.

"Am fost recent în Moldova cu ocazia celei de-a 30-a aniversare de la independență și am văzut tineri entuziasmați de schimbarea țării. Cu toții am văzut Ucraina în 2014, unde tineri patrioți și democrați au murit pe baricade, astfel încât țara lor să aibă șansa de a intra într-o zi în comunitatea europeană. Și dacă vrem ca Uniunea să fie cu adevărat o Uniune Europeană, trebuie să continuăm politica de extindere", este convins președintele polonez.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău